01 Декември 2021сряда02:49 ч.

В дейността на Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) са участвали над от 600 журналисти от 150 медийни организации. За две години те са проучили 11,9 млн. поверителни документа, попаднали в "Пандора пейпърс"

Битката срещу офшорките е битка за демокрация

САЩ и Европа са най-големите данъчни оазиси в света

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 126

Фредерик Обермайер, 

Бастиан Обермайер


Бастиан Обермайер и Фредерик Обермайер са разследващи журналисти в големия германски вестник "Зюддойче Цайтунг". Те първи дадоха тласък на международното разследване на така наречените Panama Papers през 2016 година, за което през 2017 получиха най-престижната журналистическа награда: "Пулицър". 


Още когато преди 5 години публикувахме Досиетата от Панама (Panama Papers), си знаехме, че това няма да са последните разкрития. Така и стана. Малко по-късно дойдоха разкритията от Бахамските острови, после така наречените Досиета от Рая (Paradise Papers), последвани от Файловете FinCEN. Ето, че сега се появиха и Досиетата "Пандора" (Pandora Papers) - може би най-голямото изтичане на информация от данъчните оазиси. Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици, включително и 35 национални лидери, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации.

От години се знае, че съществуват данъчни оазиси. Че укриватели на данъци, мошеници, измамници и други престъпници използват фирми пощенски кутии. И въпреки това до ден-днешен сякаш 

няма особено горещо желание това да се промени.

Е, да, имаше разследвания, неколцина политици подадоха оставки, някои дори влязоха в затвора. Тук и там се приеха по-строги закони. Все повече страни водят публичен регистър за имуществото на фирмите, а държавите от Г20 се договориха за глобален минимален данък. Само дето този данък възлиза на смехотворните 15% и всъщност важи само за големите концерни. Същинската голяма крачка все още не е направена. И големият офшорен бизнес си върви.

Все още можем само да мечтаем за реален, бърз и практичен обмен на информация между следователите от различни държави. Да не говорим пък за някакви санкции срещу данъчните оазиси. Но как ли да стане това със санкциите? Та нали един от най-големите данъчни оазиси в света са тъкмо САЩ. Щатите Делауеър, Невада и Уайоминг вече от години са обект на много критики. Резултат никакъв.

Нещо повече: когато през 2018 година един от големите данъчни оазиси Бахамските острови промени законодателството си под натиска на САЩ, много офшорни клиенти се преместиха не другаде, а тъкмо в САЩ - в Южна Дакота.

Американските правителства открай време са първопроходци в борбата срещу онези чуждестранни правителства, които закрилят мръсните пари и не осигуряват достатъчно прозрачност. Но у дома си, в собствения заден двор, Вашингтон просто затваря едно око. Или и двете. А мошениците по цял свят са сърдечно благодарни.

Но като ще говорим за двоен аршин, изобщо няма нужда да прекосяваме Океана. Когато става дума за борба срещу укриването на данъци, ЕС също не е увенчан в лаври. Само два дни след публикуването на Pandora Papers европейските министри на финансите извадиха три държави от черния списък на данъчните оазиси - Доминика, Ангила и Сейшелите. И то на заседанието си в Люксембург, който е най-живописният данъчен оазис в ЕС.

Как ли да обясним на хората, че политиката вече от години бездейства, макар че ние непрекъснато разобличаваме политици, които добре са се облагодетелствали от офшорната система? Че тъкмо онези обществени дейци, които би трябвало да ликвидират непочтената практика, всъщност сами печелят от нея. Няма как да го обясниш.

А залогът е висок. Почти всеки сериозен съвременен проблем по един или друг начин е свързан с данъчните оазиси, фирмите пощенски кутии, непрозрачните тръстове, фондове или фондации. Независимо дали говорим за климатичните промени, за корупцията, за финансирането на тероризма или за разграбването на богатствата на цели континенти, връзката с фирми фантоми веднага изплува на повърхността, понеже чрез такива мними компании най-лесно се заличават следите.

В същото време светът на данъчните оазиси е свят на богатите и супер богатите хора. Нормалният човек просто не може да си позволи цената на билета за влизане в него. И ако трябва да сме обективни: този нормален човек изпуска интересни възможности. Защото офшорните територии предлагат не само по-ниски данъци, те ти позволяват 

да си избереш онези закони, които най-добре ти пасват. 

Да, започва се от данъците, но бързо се стига до семейното и наследственото право, до облигационното право и до законите за обявяване на фалит. Ако всеки човек просто може да си избира на кои закони да се подчинява, обществото ще се сблъска с един непосилен проблем.

Когато малцина живеят в луксозната ситуация да си избират законите, веднага възниква двукласово общество: от едната страна лъщят блясъкът и несметните богатства на хората в офшорния свят, от другата са всички останали. Само че днешните хора вече не приемат такова обществено устройство, където за различните прослойки важат различни правила, а "онези там горе" могат да си позволят какво ли не. А това по парадоксален начин застрашава самата демокрация, защото популистите много лесно обират гласовете на тези недоволни хора. Достатъчно е просто хубавичко да наругаят "онези там горе". А ние като журналисти с всяко ново разкритие затвърждаваме това впечатление. Нещо повече, потвърждаваме убеждението, че елитите си позволяват да играят по съвсем други правила. Така че битката срещу данъчните оазиси се превръща и в битка за спасяване на самата демокрация. Драматично важна битка, която не можем да си позволим да загубим. /БГНЕС

 

 

 

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ