23 Май 2019четвъртък17:58 ч.

Бисер Петков даде разяснения по Националната стратегия за детето

автор:Дума

visibility 537

Не се работи по проект на Националната стратегия на детето 2019-2030 г. и този проект няма да продължи в този си вид. Това заяви на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде БГНЕС.

В доказателство на думите си Петков изтъкна, че преди дни премиерът Бойко Борисов е наредил да се спре работата по проекта заради негативния обществен отзвук и това беше потвърдено и от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Петков добави, че не е започнало и междуведомствено съгласуване на стратегията. Той обори твърденията, че част от текстовете на проектодокумента са били прокарани чрез промени в Закони и подзаконова уредба.

„За да се твърди това би трябвало да се познава добре законодателството в областта на закрила на детето – неговите основни принципи и положения, които почиват на разбирането, че отговорността за възпитанието и отглеждането на децата е преди всичко на техните родители. Държавата има ролята да подпомага родителите в изпълнението на това им задължение. Действащото законодателство не се отклонява от този конституционен принцип”, заяви Петков.

Той обясни, че с приетия през месец март Закон за социалните услуги са били променени 26 закона и добави, че промените засягат Закона за закрила на детето и семейния кодекс. „Направените промени целят да се усъвършенства механизмът и мерките за координиране между различните институции за превенция на изоставянето на деца и за тяхната реинтеграция в биологичното им семейства”, подчерта Петков и добави, че те дават стъпките как да се действа когато дете бъде изоставено.

Министърът каза, че са въведени допълнителни задължения, а не са дадени нови права и обяви, че 441 деца са били изоставени в родилния дом през 2018 г.

Петков определи като несъстоятелно твърдението на родители, че 260 млн. лв. се разпределят между неправителствени организации.

„Тази сума се насочва към общинските бюджети за финансиране на държавно делегирани дейности, каквито са социалните услуги. Бенефициент на тези суми са българските общини, които са доставчик на социални услуги. Само 15.6% от всички социални услуги през 2018 г. са възложени от общините на частни доставчици, които могат да бъдат НПО-та, но това се решава от всяка една община. 260 млн. лева е бюджетът за всички държавно делегирани дейности и социални услуги, които се финансират от държавата както за деца, така и за възрастни лица”, поясни Петков и добви, че се предоставят над 1100 социални услуги като повечето са за възрастни.

Той разкри, че във вторник е бил направен опит от 17-годишна майка да изостави детето си в приемната на социалното министерство. Случай, при който ДАЗД реагира мигновено.

АФИС: БСП води пред ГЕРБ с 1,2%

автор:Дума

visibility 0

Пак пропадна част от новия булевард във Варна

автор:Дума

visibility 16

Жълт код за бури и градушки в 10 области

автор:Дума

visibility 224

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 97

7,3% по-малко българи са пътували за туризъм

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 97

Тереза Мей подава оставка на 24 май

автор:Дума

visibility 192

Тръмп може да подлежи на импийчмънт

автор:Дума

visibility 228

Русия предотврати терористичен акт

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 349

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 394

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 215

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ