20 Август 2019вторник12:43 ч.

Бисер Петков даде разяснения по Националната стратегия за детето

автор:Дума

visibility 924

Не се работи по проект на Националната стратегия на детето 2019-2030 г. и този проект няма да продължи в този си вид. Това заяви на извънреден брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде БГНЕС.

В доказателство на думите си Петков изтъкна, че преди дни премиерът Бойко Борисов е наредил да се спре работата по проекта заради негативния обществен отзвук и това беше потвърдено и от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Петков добави, че не е започнало и междуведомствено съгласуване на стратегията. Той обори твърденията, че част от текстовете на проектодокумента са били прокарани чрез промени в Закони и подзаконова уредба.

„За да се твърди това би трябвало да се познава добре законодателството в областта на закрила на детето – неговите основни принципи и положения, които почиват на разбирането, че отговорността за възпитанието и отглеждането на децата е преди всичко на техните родители. Държавата има ролята да подпомага родителите в изпълнението на това им задължение. Действащото законодателство не се отклонява от този конституционен принцип”, заяви Петков.

Той обясни, че с приетия през месец март Закон за социалните услуги са били променени 26 закона и добави, че промените засягат Закона за закрила на детето и семейния кодекс. „Направените промени целят да се усъвършенства механизмът и мерките за координиране между различните институции за превенция на изоставянето на деца и за тяхната реинтеграция в биологичното им семейства”, подчерта Петков и добави, че те дават стъпките как да се действа когато дете бъде изоставено.

Министърът каза, че са въведени допълнителни задължения, а не са дадени нови права и обяви, че 441 деца са били изоставени в родилния дом през 2018 г.

Петков определи като несъстоятелно твърдението на родители, че 260 млн. лв. се разпределят между неправителствени организации.

„Тази сума се насочва към общинските бюджети за финансиране на държавно делегирани дейности, каквито са социалните услуги. Бенефициент на тези суми са българските общини, които са доставчик на социални услуги. Само 15.6% от всички социални услуги през 2018 г. са възложени от общините на частни доставчици, които могат да бъдат НПО-та, но това се решава от всяка една община. 260 млн. лева е бюджетът за всички държавно делегирани дейности и социални услуги, които се финансират от държавата както за деца, така и за възрастни лица”, поясни Петков и добви, че се предоставят над 1100 социални услуги като повечето са за възрастни.

Той разкри, че във вторник е бил направен опит от 17-годишна майка да изостави детето си в приемната на социалното министерство. Случай, при който ДАЗД реагира мигновено.

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ