Здраве
Бирата докарва болки в коленете
Пивото доставя на организма над 2 пъти повече калории от бялото вино
/ брой: 221
Любителите на виното по-рядко страдат от болки в коленете в сравнение с почитателите на бирата. Това показват резултатите от изследователската работа на екип от Университета в Нотингам. Пиенето на пиво увеличава вероятността да развият артрит. Изводът на експертите е основан на проучване на навиците на 2000 мъже и жени на 45-86 г., които имали артрит на коляното. Те били сравнени с контролна група от 1000 здрави индивиди. В сравнение с въздържателите доброволците, които пиели 20 или повече бири на седмица, получавали увреждане на колянната става 93% по-често. При тях било също така 2 пъти по-вероятно да имат проблеми с тазобедрената става.
Резултатите били подкрепени от сравнение с мъжете, които пиели 6 чаши вино седмично. При тях е изчислено, че вероятността да страдат от артрит на коляното е с 44% по-малка. Хората, които пият по-малко от 7 чаши седмично, намалявали риска повече от 2 пъти да получат болки в коленете. Във виното се съдържат антиоксиданти и полифеноли, които пазят от възпаления. Бирата увеличава нивата на пикочната киселина, която уврежда ставите.
Въглехидратното съдържание на 500 мл бира е 12 г, а калориите са 167. Тези стойности при светлата бира са по-ниски - 7,5 г и 145 ккал. За сравнение, в 100 мл бяло вино се съдържат 1 г въглехидрати и 65 ккал. Дори и в десертното вино въглехидратите и калориите са по-ниски, отколкото при бирата - съответно 6 и 90.
Освен това всекидневната консумация на бира (приблизително 40 г алкохол) може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови проблеми. Бирата съдържа мощни стимуланти на стомашната секреция и може да предизвика гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха.
Разбира се, има и някои ползи от бирата, стига да не се прекалява с нея. Според финландско изследване употребяващите пиво са с 40% по-нисък риск от проблеми с бъбреците. На какво се дължи полезното действие все още не е установено.