06 Декември 2022вторник16:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Ана Александрова със своите малки читатели

Портрет

Библиотекар не е просто професия, а призвание

Ана Александрова от НЧ "Съгласие 1869" в Плевен продължава да образова и забавлява малките читатели, дори когато пандемията ограничава срещите им на живо

/ брой: 247

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 110

"Когато бях на 9 годинки, публикуваха моето стихотворение "Мартенички" във вестника. Още тогава обичах да пиша. По-късно, в прогимназията, когато изучавахме ново произведение по литература, учителят винаги вдигаше мен да го прочитам. Казваше, че имам ясна дикция и чета увлекателно, което много ме запали по четенето." 

Това разказва библиотекарката Ана Александрова, родом от град Гулянци, горда майка на две прекрасни момчета - на 12 и 5 години, нейните големи помощници в това да е винаги "в час" какво искат и харесват децата. Завършила е средно образование в родния си град. А в УниБИТ в София получава бакалавърска степен по книгознание и книгоразпространение, след което си намира много добра работа в столицата. Но скоро осъзнава, че й липсват семейството и близките, родният край - "аз съм изключително емоционален човек, затова реших да се върна и да остана тук". Преди две години се премества със съпруга и синовете си в Плевен. Съвсем случайно научава, че от Народно читалище "Съгласие 1869" търсят библиотекар, явява се на интервю и... 

"така започна моята приказка"

Наскоро Ана Александрова бе удостоена с отличието "Млад библиотекар на годината 2020" от Българската библиотечно-информационна асоциация. Признава, че е изключително щастлива и развълнувана. Призът ѝ носи огромно удовлетворение, но и ангажираност да продължава да влага сърце и душа в работата си. Най-голямата ѝ награда обаче си остава всяко дете, което влезе в библиотеката, усмихне ѝ се още от вратата, прегърне я и каже с искрена детска любов: "Здравей, како Ани!"

Престижното отличие бе връчено официално на церемония в Регионалната библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас, в рамките на XXXI Национална конференция "Библиотеките - предизвикателства и трансформации в КОВИД-среда". В контекста на темата разговаряме как Ани е продължила своята дейност при ограниченията през последните две години.

 

 

Наградата


В средата на март 2020 г. библиотеката в НЧ "Съгласие 1869" затваря врати за близо два месеца. Според мен децата бяха най-ощетени от обстановката в страната, те се отделиха от своите връстници и приятели, но го приеха геройски. Затова реших да ги изненадам, като им разкажа една приказка - онлайн, за да им вдъхна кураж и надежда. Само че исках приказката да е нова, някоя, която децата не са чували, затова измислих своя и я нарекох "Чудесата се случват", разказва Ани. Качват записа на фейсбук страницата на читалището и скоро той става много популярен. Получават положителни коментари и отзвук от родители и деца. Това я подтиква да започне да записва приказки. И така месец и половина чете всяка вечер точно в 20 ч., като в началото поздравява по едно от децата от негови роднини, близки, учители, които поради обстановката не може да са до него физически. Постепенно се оформя решението да бъдат обхванати и по-големите ученици, за които се открива рубриката "Знаете ли, че". Главната цел е да научават по достъпен и лесен за тях начин нови факти, които да им бъдат полезни и в училище.

След като библиотеката отваря отново, много деца отиват при Ани, за да се запознаят с нея на живо. Някои от тях пожелават да си заемат книжките, от които е чела онлайн. Имат нужда от нещо ново и интересно - така възниква идеята да се провеждат 

Летни занимания към библиотеката 

Всяка сряда и петък Ани се среща с децата, чете им откъси от книги и биографии на автори от списъка със "задължителната" литература за през лятото. След прочита и трупането на нови знания преминават към развлекателна част - редене на пъзели, образователни игри, кратки драматизации. Ани установява, че децата много се вълнуват и се радват, когато влизат в роли, затова решава да отбележат края на летните занимания с пиесата "Спящата красавица", която малчуганите играят пред своите близки.

В момента читателите на Детския отдел на библиотеката са около 400. През летния период заемат повече книги от "задължителния" списък, а през останалите месеци - приказки, енциклопедии и др. Внимателната библиотекарка ги насочва в избора, но на първо място се старае да ги накара да се почувстват спокойни, да опознаят библиотеката и новите книжки. 

Четенето още от ранна възраст е много важно за децата - помага им при общуването, както и да бъдат по-уверени, помага им и в уроците, убедена е Ани. Тя им разкрива, че четенето може да бъде много интересно и забавно и че единственият вариант да седят удобно вкъщи на дивана, а едновременно да са на хиляди километри, в непознати земи, дори в други времена, е когато четат книга.

Детският отдел в библиотеката на НЧ "Съгласие 1869" наскоро е обновен. За последната година той има над 120 нови читатели, което е и основен мотив да се направи това място още по-приветливо, по-уютно и приказно. 

Децата са нашето бъдеще и нашата светлина в тунела

казва Ани. И добавя, че ръководството на НЧ "Съгласие 1869" никога не е пестило време, средства, желание и любов за библиотеката. И макар да е трудно, прави и невъзможното тя да съществува още дълги години. За Ани и колегите й библиотекар не е просто професия, а призвание. Така че всичко е съвкупност от общите им действия. Разбира се - и на добрия мениджмънт, благодарение на който средствата за читалищна дейност се изразходват по предназначение.

Буквално преди дни са пристигнали книгите от поредния спечелен проект по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" към Министерството на културата, така че библиотеката се е обогатила със стотици нови заглавия. Тя се допълва и чрез различни инициативи, в които гражданите на Плевен се включват с готовност и даряват книги.

Това плевенско читалище е един от примерите как типично българската, възрожденска обществена институция продължава да живее активно, да възпитава, да приобщава интелигентни, любознателни хора с разностранни интереси. НЧ "Съгласие 1869" е основен културен център на града, то е не само най-голямото, най-старото, но и най-дейното читалище в региона, допълва Ани и разказва колко разнообразни и полезни активности се развиват успешно в него.

Съвременните деца са различни, но това не ги прави по-лоши или по-незнаещи, заявява Ани. Те живеят в днешното време, трябва да се приспособяват и съобразяват с различни трудности, които ние не сме имали като деца. Може да са обсебени от мобилните устройства, но са запазили детското любопитство - да научават нови неща, да се забавляват с приятели и съученици, да им се случва нещо различно. Ние, възрастните, винаги трябва да сме "на една ръка разстояние", за да им помагаме и да им показваме правилния път. Но да го правим по достъпен за тях начин, "на техния език", за да стигнат нашите думи до тях и да бъдем наистина полезни, твърди любимата библиотекарка на плевенските малчугани.

 

 

Колективът при НЧ "Съгласие 1869" в Плевен е сплотен, усмихнат и с несекващо творческо вдъхновение

 


В НЧ "СЪГЛАСИЕ 1869" съществува първата читалищна балетна школа в страната, на близо 70 години. Балерините, нейни възпитанички, са спечелили множество награди от национални и международни конкурси. 

Друга гордост на читалището е Вокалната група "Арлекино". Арлекинчетата се изявяват на една сцена с утвърдени професионалисти - Хайгашод Агасян, Орлин Горанов, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска; имат издадени самостоятелни дискове, а тази година участват в Детската "Мелодия на годината". 

Фолклорният ансамбъл "Мизия" е създаден в читалището преди повече от 40 години. Над хиляда са концертите, изнесени от възпитаниците на Михаил Денев в страната, включително участия в телевизионни предавания. Ансамбълът е участвал в 20 международни фестивала и е лауреат на множество престижни награди. 

Ежегодно формациите при читалището, освен самостоятелните си концертни изяви, създават една обща продукция. Образователните спектакли се играят пред стотици деца на Плевен. Наскоро е спечелен проект, финансиран от Националния фонд "Култура", чрез който ще има възможност да се покаже такъв образователен спектакъл - "За буквите", пред децата от 6 малки населени места, които нямат достъп до подобен културен продукт.

В читалището има и шахматен клуб - "Спартак Плевен ХХI", детска Артчародейница, в която малчуганите творят, развиват фантазията и уменията си и се забавляват, както и Дамски клуб "Фрея" - за креативни и активни жени, които обичат да творят с ръцете си красиви неща, да общуват помежду си и за няколко часа да се откъснат от ангажиментите и забързаното всекидневие.

На сайта на читалището са достъпни онлайн инициативи в отделен видеоканал като Детската телевизия "Часът на Гери", "Минути за поезия" с актрисата Мариета Калъпова, видеоуроците на ансамбъл "Мизия", приказките на Ани и много други интересни рубрики. Там е Дигиталната библиотека, в която може да се видят всички, дигитализирани вече издания, притежание на читалищната библиотека, сред които уникални за страната ръкописи и старопечатни книги.

Семейството на Ани


 

 

 

 Снимки Личен архив и НЧ "Съгласие 1869"


 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 773

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 238

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 379

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 458

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 462

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 400

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ