22 Септември 2021сряда12:19 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Библиотека на век и половина дейност

150 години от основаването си чества старозагорската "Родина" с изложба от най-ценните си издания

/ брой: 214

автор:Христо Христов

visibility 1152

150-годишнината от създаването си отбеляза старозагорската библиотека "Родина", като подреди изложба, включваща някои от най-ценните си издания.
Летоброенето й започва от 25 март 1860 г., когато се открива първото читалище в тогавашния град Железник по инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни местни жители. Основана е с 51 тома книги, колкото е имала библиотеката на Светиниколското училище, и с даренията на първите читалищни дейци. Учредителите си поставят за цел "да се спомага и подтиква напред книжовното образование между съотечествениците ни". Десет години по-късно тя притежава вече 15 000 тома "разни исторически, нравствени, филологически и други от различни съдържания книги, достъпни за всички граждани".
Опожаряването на града през Руско-турската освободителна война унищожава почти напълно книжното богатство, дарено от просветни дейци като Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески и Анастасия Тошева.  
Зачената отново със спомоществувателството на родолюбиви старозагорци за юбилея си библиотеката предлага на читателите над 316 000 тома книги, периодика, графични и картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудиокасети, диафилми, CD и DVD. Във фондовете й се съхраняват уникални старопечатна и краеведска колекции, над 14 000 печатни издания от началото на ХIХ в. до 50-те години на ХХ в. на български, руски, гръцки, румънски, френски, немски и английски език, обособени във фонд "Редки и ценни".
Автоматизирани са всички библиотечно-информационни процеси. Изградена е локална компютърна мрежа с 15 работни станции и девет потребителски компютъра. За последните 8 години са осъществени 18 проекта, подкрепени и финансирани от Министерството на културата, от Българската библиотечно-информационна асоциация, Програмата за развитие на ООН, Държавния департамент на САЩ и Посолството на САЩ у нас, Британския съвет в България, Обществения дарителски фонд в Стара Загора. За дейността си през м.г. колективът бе удостоен с националната награда "Христо Г. Данов" в категория "Библиотеки и библиотечно дело".
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 319

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 181

Моите песни

visibility 433

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 751

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 981

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 536

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ