Сръчковци
Великден - шарен и вкусен
Няколко идеи за домашен уют преди и след празника
/ брой: 73
Възкресение Христово е може би един от най-пъстрите и слънчеви празници. Уханният сладък козунак, шарените яйчица, традиционната зелена салата и печеното агнешко превземат трапезите на всяко семейство. Тази година домашният уют около Великден е още по-желан и нужен, защото огромната част от нас ще посрещне празника вкъщи, избягвайки големите фамилни или приятелски събирания. Настроението обаче винаги може да е шарено, слънчево и достатъчно тържествено. Особено ако включим и децата в цялата празнична суматоха около посрещането на празника. Предлагаме ви няколко бързи и простички идеи за украса на дома и рецепти за оползотворяване на огромното количество яйца и козунаци, с които със сигурност вече сте се презапасили.
Поставки за яйца от рула тоалетна хартия
Тези поставки са изключително лесни за изработка и децата могат да се включат с пълното си въображение и сръчност. Трябват ви само празни рула от тоалетна или кухненска хартия, боички, цветни листове и лепило. Ролките нарежете напречно на няколко парчета с дължина около два-три сантиметра. Облепете ги отвън с шарена хартия или ги нарисувайте с боички в различни форми и цветове. Може да им сложите очички, цветенца, крилца или ушички.
Домашни свещи от яйчени черупки
Тези свещички са много деликатни и красиви, но допринасят за домашния уют и духа на празника. Трябват ви няколко сурови яйца. За да запазите по-голямата част от черупката здрава, счупете го, като го ударите леко с тъп предмет на върха. Така черупката няма да хлътне навътре и ще разделите двете половини по-лесно. Изсипете съдържимото в купа, а вътрешността на черупката напълнете внимателно с течен восък. Може да разтопите стари свещи, а преди това запазете фитилчетата, които ще трябва да закрепите на върха на новите свещички, преди восъкът да се е втвърдил напълно.
Пеперуди от салфетки
Пъстри пеперудки може да накацат върху великденските кошнички или дори на празничната трапеза. Тук също децата биха били отлични помощници с цветни боички и въображение. Трябват ви салфетки - цветни или бели, и няколко щипки за пране. Салфетките може да нагънете във вид на ветрило, а по средата да ги хванете със щипката, като отворите краищата, за да образуват формата на пеперуда. С боичките предварително оцветете салфетките в пъстри цветове, може да направите точки, райета, малки цветя. Благодарение на щипката пеперудите се закрепват към кошничките, лесно се закачат и на пердето. Стават и за украса на трапезата.
Бабините великденски курабии
Изпитана рецепта за меки и уханни курабийки, които са изключително вкусни, а и трайни. Запазват за дълго време и аромата, и мекотата си.
Необходими продукти:
10 яйца, 3 чаени чаши захар, 1 пакетче масло и половин чаша разтопена мас, 1 с.л. оцет, щипка сол, 1 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, кората на 1 лимон, пет пакетчета ванилия, брашно (колкото поеме) и захар за поръсване.
Яйцата се разбиват много добре със захарта, прибавя се киселото мляко, в него се разтваря содата. Разбърква се и се добавя мазнината. Слагат се ароматите - ванилия и лимонова кора. Пресятото брашно се добавя постепенно, бърка се, докато се получи среднотвърдо тесто. Оставя се да почине около 1 час. От тестото се оформят големи топки, които се разточват една по една на кори с дебелина около 1 см. От всяка кора се изрязват кръгчета с върха на малка чашка. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Пиленца от сварени яйца
Рецептата е лесна и бърза и е прекрасен начин да оползотворите армиите от пострадалите яйца след великденската борба.
За 4 порции са ви нужни:
8 сварени яйца, 2-3 с.л. заквасена сметана, 200 г сирене, 100 г извара, зърна черен пипер, горчица.
Сварените яйца се разрязват на половинки. От жълтъците, сиренето, изварата, сметаната и подправките се приготвя смес, като се разбива до гладък крем. Шприцова се в половинките белтъци, като се оформят пиленца. От зърна черен пипер се правят очички, а от морков - малки човчици.
Сладкиш от стар козунак
Старият изсъхнал козунак за минути може да се превърне в сочен сладкиш. Трябват ви 3 яйца, 100 г захар, 500 мл прясно мляко, ванилия и две лъжици какао на прах.
Нарежете козунака на филийки и ги поставете във форма за печене с незалепващо покритие. В купа разбийте яйцата заедно със захарта, прясното мляко, ванилията и какаото. Изсипете сместа върху нарязания козунак. Най-отгоре може да добавите домашно сладко от череши, горски плодове, смокини. Печете в предварително загрята фурна около 20 минути. Готовият сладкиш може да се поднесе, поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!
Останете вкъщи и бъдете здрави!