14 Юли 2024неделя01:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Япония построи най-големия си кораб след Втората световна война

/ брой: 189

автор:Желязко Тенчев

visibility 1017

ВЯпония бе представен пред обществеността най-големият кораб, строен в страната след Втората световна война. Вертолетоносачът «Изумо» с дължина 248 метра и водоизместване 27 хиляди тона при пълно натоварване се планира да влезе в строя през 2015 г., съобщава Defense News. Вертолетоносачът бе спуснат на вода на 27 януари 2012 г. и оттогава се работи по неговото дооборудване. Показването му пред публика бе на 6 август т.г., въпреки, че официалните лица отбелязаха, че съвпадението с 68-ата година от ядрената бомбардировка над Хирошима се явява изключителна случайност. На борда на «Изумо» могат да бъдат разположени девет вертолета, и в съответствие с официалното заявление корабът ще бъде предназначен най-вече за спасителни и издирвателни работи, а също и за патрулиране в териториални води и защита на суверенитета на Япония. Това заявление вече срещна неодобрителната реакция на китайските политици, които оцениха строителството на кораба като нарастване на военния потенциал и отдалечаване от провъзгласената след Втората световна война пацифистка политика на Япония. В конституцията на Япония има 9 члена, които пряко забраняват създаването на морски въоръжени сили, а силите за самоотбрана на Япония не могат да притежават технически средства, позволяващи да се водят бойни действия далеч от островите (например самолетоносачи или стратегически бомбардировачи). Строителството на кораба започна през 2009 г., като бюджетът от 2010 г. преразгледа финансирането на целия проект на 1,5 милиарда долара (по други данни 1,2 или 1,3 милиарда долара). Освен „Изумо” Япония има намерение да построи още един кораб от този клас, като с новите вертолетоносачи да замени ескадрените миноносци от типа «Сиране», един от които е планирано да бъде отписан през следващата 2014 г.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ