14 Юли 2024неделя09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В диспозиция

/ брой: 79

автор:Веселка Венкова

visibility 1137

Около премиера - хора във властта, начело с главния секретар на МВР, седнали под герба в Гербовата зала на Министерския съвет. На една ръка разстояние - вездесъщият Михаил Константинов, поканен лично като незаменим експерт, който още преди да начене работата си в т.нар. Изборен борд, заяви, че оставането му в "Информационно обслужване" било "единственият начин да следим какво става". Кои те? И защо им е отворена гражданска структура от компетентни по изборния процес и законодателство експерти и неправителствени организации, като пак ще се "следим"?
По пе-образната дълга маса, която сигурно ви е втръснала от телевизионните репортажи, наблюдатели с опит в провеждането на избори -преставители на НПО. Сред тях кротко седи председателката на Централната избирателна комисия, която експертите няма да контролират, ще наблюдават действията й.
Правилата за работа на гражданския борд  (изобретение от пролетта на 2013 г., с годност два месеца - за гарантиране на демократични и честни избори) още не са приети, но вече се знае, че може и да не се присъства персонално, а някой от "поканената" лично от премиера организация или институция да те представлява. Кой? Дребнавости. Има представителност! Акуширащият борда Марин Райков - защото идеята пръв лансира президентът, обяви, че от всяко НПО или институция ще има по един представител. Ама в списъка с участниците асоциация "Прозрачност без граници" има трима, а Министерството на правосъдието - двама.
Пристигат някои от експертите с намерението да свършат важна работа на "ползу роду". Правят го от началото на безкрайния преход и се оглеждат за познати лица. Намират се, сред калинките, участвали за пръв път като наблюдател от 2009 г.
Първото заседание започва с обсъждане на проекта с правилата, по които ще функционира "независимият, експертен, консултативен орган". Поканените се оживяват, имат идеи, предлагат дребни промени по структурирането на документа, от Българското дипломатическо дружество са много активни, проф. Друмева - конструктивна, шефът на "Прозрачност без граници" - настъпателен, но очите на Райков са вперени в Математика. Веднъж дори се изпуска: "Какво ще кажете, проф. Константинов?"...
Отегчени журналисти наблюдаваха в кафето пресцентър на Министерския съвет демократичната по процедура пиеса. И търсеха смисъл в нещото, създадено за разкош в размирната пролет на 2013-а.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ