14 Юли 2024неделя20:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Райков обеща прозрачност на Изборния борд

/ брой: 79

автор:Веселка Венкова

visibility 848

Основната цел на този Изборен борд е прозрачност и публичност при подготовката и провеждането на изборите, формулира Марин Райков и определи "институцията" като независим, експертен, консултативен орган, призван да подпомогне МС. За участие Райков поканил "организации и лица, които имат компетентност по отношение на изборния процес и законодателство", а НПО трябвало да са известни като наблюдатели с опит при провеждане на избори. Служебният премиер написал и любезни писма по политическите лидери, но само от БСП и НДСВ му отговорили с предложения за участници в борда.
С очаквания за работа в "отворена структура", която трябва да е "гъвкаво, експертно-консултативно тяло, да реагира, когато има нужда, и да може нещо да промени", дойде на първото заседание на Изборния борд в МС проф. Емилия Друмева. Надявам се да стигнем до работещи правила, посочи юристката.
"Целта на формата е да се повиши критично ниското доверие, което изборният процес има в обществото. Ключовата дума тук трябва да е взаимодействие, ако това не се случи, от подобни срещи няма смисъл", убедена е Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. В качеството си на експерт, лично поканен от премиера, в Изборния борд взима участие и скандалният проф. Михаил Константинов, който преди началото заяви: "Оставането ми в "Информационно обслужване" е единственият начин да следим какво става".
Бордът да бъде председателстван на ротационен принцип от самите НПО, предложи служебният премиер и обяви, че нямало "само и единствено да контролира дейността на публичните институции". "Пленарни заседания" бордът ще провежда всяка сряда, след сбирките на МС, решиха участниците, работата му щяла да се предава пряко по интернет, а стенограмите ще бъдат публикувани.
След напускането на медиите заседанието започна обсъждане на проект за правила на гражданския борд за демократични и честни избори, който Райков предложи. Час по-късно не бяха приети още първите две глави на краткия документ.


Премиерът обяви, че от всяка организация или институция ще участва по един човек в Изборния борд. Ето имената на поканените:


Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
Борислав Цеков - Институт за модерна политика
Димитър Хаджиев - Сдружение "За насърчаване на гражданската активност"
Проф. Димитър Димитров
Елиза Николова - Сдружение БСЧИГП
Проф. Емилия Друмева
Калин Славов, Прозрачност без граници
Красимир Божанов, МВнР
Красимира Медарова, ЦИК
Любомир Милошев - Сдружение "ЕГО ПОЛИТИКО"
Марияна Христова, Министерство на правосъдието
Марчела Абрашева, Фондация "Галъп Интернешънъл"
Проф. Михаил Константинов
Огнян Минчев - Прозрачност без граници
Орхан Тахир - Сдружение "Гражданско общество в действие"
Павел Вълчев - Сдружение "Корективи"
Павлина Попова - Българско дипломатическо дружество
Петьо Славов - Прозрачност без граници
Пламен Иванов - Сдружение "България Грийн Енд Клийн"
Пламен Петков - Сдружение "Асоциация на младите юристи"
Смилена Костова - Министерство на правосъдието
Таня Цанева - Сдружение ГИСДИ

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ