16 Юли 2024вторник00:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ако щете!

/ брой: 221

автор:Наталия Гергова

visibility 2052

Ако наистина някъде в България преходът е приключил, то това е в цените. Там цари пълна свобода и ред. Всичко е пределно ясно, няма връщане назад. Движението е само напред и нагоре.
Ето например, токът ще поскъпне с 10% от 1 октомври. Обаче баничарниците вдигнаха цените преждевременно и вече работят по нови, с над 20% по-високи цени. Макар че токът формира някъде около 5% от цената на баничката. Ама ще кажат, че баничките се правят от брашно, а за да стане на брашно, житото се мели не между два камъка, а с ток. Да, ама новото жито, дето се вика, все още е на полето, а старото отдавна е смляно.
Това няма никакво значение. Защото каквато и надценка да сложат и производителите, и търговците - не 20, а 100, 200, 300%, все е законно, щото закона за спекулата отдавна го отмениха. Никой копче не може да им каже.
Ами да вземем цените на месото и колбасите. Регистрираната максимална цена в страната на свинския шол е 9,60 лв. А максималната цена на малотрайните колбаси е 10,30 лв.! Какво е свинският шол - чисто месо. А какво е малотрайният колбас? В кренвиршите например месото е не повече от 20%. Останалото е костен шрот (цената е ниска и затова се използва доста от производителите), соя, нишесте, оцветители. И да не забравяме т.нар. пълнители. Тяхната задача е да задържат повече вода и така повишават теглото на продукта. Изследване на "Активни потребители" на всички видове кренвирши, които се произвеждат у нас, сочи, че съдържанието на вода в тях варира от 54,35% до 73,27%.
Дори прословутият стандарт "Стара планина" за варено-пушени малотрайни колбаси разрешава съдържанието на вода в тях да е до 65%.
Излиза, че водата в кренвиршите и наденицата е почти колкото в краставицата с нейните 99%. В едно кило такъв колбас 650 грама е вода, и ако това кило ни го продават за 10 лева, от тях 6,50 лева е за водата!
Ей такива са парадоксите на ценообразуването в България. Ако щете!

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ