16 Юли 2024вторник14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Футбол

Годината на националния отбор

Лудогорец остава хегемон в Първа лига, а и единствен евроучастник

/ брой: 250

автор:Марин Милашки

visibility 1558

Безспорно 2018 г. е на националния отбор. Много време мина без "лъвовете" истински да ни радват. Този път го направиха. В дебютния сезон на сформираната от УЕФА Лига на нациите момчетата на Петър Хубчев показаха, че имат потенциал. До последния мач те се бореха за първото място със съперници от нашата черга. Такова нещо на България не се беше случвало от квалификациите за Евро 2004 и това си остава последният голям форум, на който участвахме. Оттогава България започва с големи амбиции всички квалификации, но след 4-5 мача футболистите бързо свиват перките. Но не и сега. Бойкият тим на Хубчев записа 3 победи на старта, но загубата в Норвегия като че ли подряза ноктите на "лъвовете" и те завършиха полуминорно с 2 хикса. Неуспехът с 0:1 от "викингите" им струваше класирането за финалите.

Положителното обаче е, че Хубчев изгради боеспособен отбор, който не се страхува да играе с топката, а гледа да се надиграва със съперниците. Това е красивият футбол. Затова почти никой не съжалява, че националите не продължиха в турнира. Важното е, че играят добре и се раздават.

А резултатите все някога ще дойдат.

Сега в квалификациите за Евро 2020 мачовете ще са срещу Англия, Чехия, Черна гора и Косово, а за финалите се класират първите два, което не е непосилна задача. Остава само Хубчев да продължи да надгражда.

В клубовете картината е позната

Неизменен шампион е Лудогорец, с неизменните подгласници в последните години ЦСКА-Сф и Левски. Носител на купата изненадащо стана Славия. На финала "белите" излъгаха след дузпи Левски, а в герой се превърна бившият любимец на "синята" агитка Георги Петков. 42-годишният страж донесе първо отличие за "белите" от 22 години. И в същото време остави сушата откъм призове на "Герена" да продължи 9 години, а както изглежда, ще станат и 10. С оглед на добрите си изяви Петков се върна и в националния отбор след почти 10 г. Пазарджиклията се превърна и във фаворит за Футболист №1 на България. Гласуването приключи преди дни, очакваме резултатите. Другите фаворити са Тодор Неделев, Ивелин Попов и Кирил Десподов. Петков и Десподов обаче се забъркаха в грозен скандал наскоро. След мача ЦСКА-Сф - Славия (0:1) Десподов обвини Петков, че е заповядал на свой съотборник (Сашо Александров) да му счупи краката. После тримата даваха обяснения в БФС, а шефът на Славия Венци Стефанов добави елегантен финален щрих с твърдението, че Десподов бил женчо, но изпълнявал поръчка, за да попречи на ветерана да триумфира като №1 за годината. Тези скандали са всекидневие у нас.

Лудогорец пак е над всички 

в Първа лига. "Орлите" нямаха проблеми със спечелването на седма поредна титла, а сега зимуват с 6 т. на върха пред "червените". И тази година обаче разградчани не успяха да се класират за групите на Шампионската лига и играха в Лига Европа, като все пак останаха единственият ни евроучастник. В Група А те играха добре, но не записаха нито една победа и за пръв път не успяха да преминат в пролетните елиминации, като дори останаха последни. Няма как обаче да смениш трима треньори в рамките на един сезон и това да не се отрази. Разградчани започнаха годината с Димитър Димитров-Херо, който ги изведе до титлата. Преди новия сезон обаче за главен мениджър беше назначен Пауло Аутуори (Браз), но Херо се тросна, че не е съгласен някой да му се бърка в работата, и напусна. Бразилецът пое тима и изкара 3 месеца на поста, а в началото на октомври напусна, защото българските нрави и условия не му се понравиха и той прие оферта от Южна Америка. Така Лудогорец беше поет от един от помощниците и преводач на Аутуори - Антони Здравков-Сухия, който поне на този етап има спокойствие да работи. Докога? Не се знае. Аутуори изтъкна като причина за напускането си уволнението на спортния директор Методи Томанов - човека, който реално изгради този клуб.

ЦСКА-Сф продължава да буксува

На "Армията" изпращат година на разочарование в спортен план и на успех в борбата да наследят фалиралия клуб. Гриша Ганчев плати 8 млн. лв. за емблемите на автентичния тим, но както с право призна тези пари ги е хвърлил в канала. По всичко изглежда, че "червените" ще са наследникът на ЦСКА. В спортен план обаче се вижда регрес. Този тим не е онзи, ръководен от Стамен Белчев, а новият начело с Нестор Ел Маестро изглежда зле. Видно е, че водените от сърбина играчи не показват шампионски облик, какъвто желаят и шефове, и фенове. С назначението на Люпко Петрович за консултант нещата може и да се променят, а Ел Маестро да остане без работа.

Спас Русев похарчи 25 млн. лв., за да се научи на футбол

Думите са на легендата на Левски Георги Иванов-Гонзо. А той е доста прав, защото вече 2 години собственикът на "сините" реди селекция, трансфери, взима треньори и т.н. Прави го като човек, който няма специфичните познания. Поради тази причина няма как да се чака от Левски да печели титли. В Лудогорец и ЦСКА-Сф имат цели звена за тези дейности. Затова Левски остава в миманса. Само голямо "браво" на феновете на тима, които не спират да го подкрепят. Но на "Герена" трябват ръководни фактори, като Наско Сираков, Мъри Стоилов и др. Без специалисти не става, единични победи над по-силните в първенството само замазват положението за кратко.

Битката за топ 6 е най-интересна

Вече трета година се оформя един и същ топ 3. Но за следващите 3 места битката е ожесточена. Този път за тези места се борят 6 клуба. А като аутсайдери в Първа лига се очертават само Верея и Септември. Витоша Бистрица показа най-големия проблем на този формат на първенството. Миналия сезон само с 2 победи "тигрите", за които при ветераните играе и премиерът Борисов, запазиха елитния си статут. Иначе през първенството Витоша можеше спокойно да играе "черно тото" (може и да го е правил), а когато стана време за важните мачове, със съдийска подкрепа изхвърли "люпилнята на орлета" Пирин, а после в баража с Локо Сф щастливо спря "железничарите" след дузпи. Затова е повече от нужно форматът да бъде променен и поне последният от Първа лига директно да изпада, а не да играе баражи. Защото, от основен фаворит за Първа лига, Локо Сф се превърна в посредствен отбор и собственикът му Иван Василев-Бозата е пред отказване.

Все по-малко българи играят редовно

за чуждестранните си клубове. В Русия титуляри бяха Ивелин Попов за Спартак и Николай Димитров за Урал. През 2018 г. "синята агитка" може да се гордее с други двама юноши на клуба, триумфирали с титли. Божидар Краев вдигна трофея с Мидтиланд в Дания, а Живко Миланов - с АПОЕЛ в Кипър. Врачанинът обаче рядко играеше за клуба си, а зетят на Боби Михайлов беше контузен през по-голямата част от сезона. Димитър Бербатов поигра в индийския Керала Бластър, но през март напусна, след като отборът не се класира за плейофите. Оттогава той е без клуб и се очаква официално да обяви, че спира с футбола. 

В Англия, Германия, Италия и Испания вече футболисти нямаме. Няма и да имаме скоро.

Но футболът ни е такъв

заради ръководителите

Не се ли изрине цялото ръководство на БФС начело с Боби Михайлов, нищо няма да се промени. Но когато се стигне до избори, всички се плашат, крият, натискат ги и през февруари Михайлов беше избран с над 90% от гласовете! Това го няма и в политиката. И слава Богу! Срещу бившия капитан на "лъвовете" застана бившият му съотборник Любо Пенев и "вечният бунтар" Ивайло Дражев, но двамата набързо бяха смачкани. Боби се очертава като пожизнен шеф на футбола ни. Още повече с позициите си в УЕФА и ФИФА, той остава недосегаем. "Хванат" е само от Кирил Домусчиев, който е абонирал Лудогорец за първото място и се цели ежегодно в Шампионската лига, където са големите пари. За другите клубове остават трохите, при това осигурени най-вече от евроучастията на клуба от Разград. Качествените футболисти гледат да се спасяват в чужбина, а тук се взимат предимно ментета.

Това е положението. Догодина няма да бъде по-различно.

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 160

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 193

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ