12 Юли 2024петък17:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шефът на БНБ очаква Законът за еврото да бъде приет до края на лятото

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 441

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев очаква, че депутатите ще приемат Закона за еврото до края на лятото, и не вижда причини това да не стане. Според Радев все още е реалистично и възможно България да се присъедини към еврозоната догодина. Това е възможен и реалистичен сценарий, казва Радев в интервю за сп. "Икономика", текстът на което бе разпространен от пресслужбата на централната банка.
Запитан каква е готовността за присъединяване, Радев казва, че като техническа инфраструктура и логистична подготовка степента на готовност е много висока, поне по отношение на БНБ и банковия сектор, които са основни фактори в този процес.
Според управителя на централната банка България трудно ще постигне икономическото развитие и стандарта на живот в еврозоната, ако стои извън нея в периферията на ЕС.
"Каква е логиката да искаме да сме последни и в този процес? Убеден съм, че присъединяването към еврозоната ще ускори процесите на конвергенция с всички положителни ефекти за икономиката и стандарта на живот", казва банкерът. Той очаква това да помогне да се реализира огромният потенциал, който страната има по отношение на инвестиционната активност, която сега е неудовлетворителна и като количество, и като качество.
Радев коментира и опасенията на част от българските граждани за ускоряване на инфлацията след приемането на общата валута: "Еврозоната не е фактор за засилване на инфлационните процеси. Точно обратното, тя е икономическа зона на ниска и стабилна инфлация, и разполага с пълния инструментариум за нейното овладяване при развития с цените, подобни на тези, които наблюдавахме през последните години."
Запитан дали има опасност от срив на имотния пазар, Димитър Радев подчертава, че банката разглежда риска като потенциален, произтичащ от ръста на ипотечното кредитиране, а не като реален. При индикации, че потенциалният риск може да се материализира, банката е готова да предприеме превантивни стъпки.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 249

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 256

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ