14 Юли 2024неделя00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НАП подгони 7000 фирми за съмнително пълни складове

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 6996

Близо 7000 фирми в страната са получили предупредителни писма, че декларират нелогично високи материални запаси, обяви Националната агенция за приходите.
Въпросните предприятия са посочили в счетоводните си баланси за 2022 г.  значително увеличение на съхраняваните в склад стоки, материали или продукция. Данъчните са установили несъответствия за милиони левове между стойността на наличните материални запаси и сумата на нетните приходи от продажби.
От НАП съобщават, че вече са пращали предупредителни писма на повече от половината фирми, но въпреки това те продължават да поддържат (поне на хартия) материални запаси на значителна стойност в противоречие на икономическата логика. Като налични в складовете са посочени най-различни стоки - дрехи, обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други.
Според данъчните инспектори е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини. В писмата до фирмите НАП напомня за задължението им да правят веднъж годишно инвентаризация на материалните запаси, както и да подадат коригираща декларация, ако има несъответствие между фактическата наличност в склада и счетоводните данни. Получателите на писмото имат възможност да направят съответните счетоводни операции, като начислят дължимия ДДС за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2023 г.
С определена категория от фирмите ще бъдат проведени и телефонни разговори в следващите месеци, а на най-рисковите дружества ще бъдат възложени инвентаризации Ц проверка от НАП, при която се описва цялото налично количество на стоките. При установени несъответствия ще започнат проверки и ревизии.
"Преди да започнем с контролните производства, провеждаме информационна кампания, като даваме възможност на дружествата доброволно да коригират декларираните данни. Според нас, партньорският подход е ефективен и справедлив спрямо бизнеса", каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ