14 Юли 2024неделя08:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинарни акценти, или за готвенето като начин на живот

Създаването на вкусни ястия е изкуство, но всеки може да направи сандвич със земното кълбо

/ брой: 239

автор:Альона Нейкова

visibility 2223

Професионалния си празник отбелязват на 20 октомври готвачи от цял свят. Датата е определена през 2004 г. по инициатива на Международната асоциация на кулинарните дружества, която може да се похвали с над 8 милиона членска маса. Чествания по повод Деня на готвача (International Chefs Day) се провеждат в над 70 страни и за относително кратък срок те станаха доста мащабни. Освен преките "виновници", в тържествата ентусиазирано се включват представители на властта, заетите в туристическия бранш и, разбира се, собственици на заведения за хранене - от малки кафенета до големи ресторанти и вериги. Организират се разнообразни конкурси, където готвачи показват майсторството си, провеждат се дегустации и се експериментира с различни хранителни продукти.

Една от най-древните и все още най-търсените професии в света е именно умението да се приготвя вкусна храна. Но историята мълчи кой пръв се е сетил да се пече месото на уловения дивеч или да се варят събраните в гората плодове и растения. Съществува обаче любопитна легенда, разказваща за жена, чието име е нарицателно в областта на готвенето. Древните гърци почитали сина на Аполон и нимфата Коронида - Асклепий, когото смятали за бог-лечител. Семейството му имало помощница в кухнята - Кулина, която се превърнала в покровителка на готварското изкуство, наричано днес "кулинария". А първите рецепти, записани на хартия, се появяват във Вавилон, Древен Египет, Китай, както и в някои арабски страни.
Повечето домакини, приготвяйки вечерята, вероятно дори не се и замислят, че някои факти от сферата на кулинарията може да променят цялостната нагласа за храната и консумирането на определени продукти.
* Варените зеленчуци съдържат същото количество витамин А, каквото има и в суровите.
* Докато човек яде целина, губи повече калории, отколкото набавя благодарение на този зеленчук.
* Единственият хранителен продукт, който никога не се разваля и може безкрайно дълго да се запази без каквато и да било термична или химична обработка, е медът.
* Благодарение на редица изследвания бе установено, че докато в ресторанта ненатрапчиво звучи класическа музика, клиентите си поръчват ястия за поне 50 долара. Но ако в заведението се пуснат хитове на Бритни Спиърс, се залага предимно на по-евтини специалитети и сметката рязко намалява. Щом музиката изобщо се спре, оборотът от една маса не надвишава 30 долара.
* Курабийки с късмети, поднасяни най-вече в китайски ресторанти, всъщност нямат нищо общо с Поднебесната империя. Започват да ги правят през ХIХ век в японски храмове, идеята постепенно се адаптира първо за американския пазар, а после и по света.
* Салатата "Цезар" няма нищо общо с великия римски пълководец Гай Юлий. Кръстена е на  италианеца Цезар Кардини, който след Първата световна война емигрирал в Америка. Според легендата готвачът създал една от най-прочутите салати в света благодарение на фантазията си и малкото продукти, които открил в склада на заведението си, изпразнен заради Деня на независимостта на САЩ.
* Родината на суши всъщност не е Япония, а Югоизточна Азия, където вареният ориз се използва за ферментирането на рибата.
* В някои от регионите на Страната на изгряващото слънце пък е много популярно да се ядат пържени кленови листа. Първо ги събират, осоляват и пазят в специални буренца близо година. След това се покриват със сладко тесто и се пускат във фритюрника. Смята се, че деликатесът трябва да се яде, докато се съзерцават неповторимите есенни багри на японската природа.
* Ако в две противоположни точки на планетата ни по едно и също време се сложат две филии хляб, ще се получи сандвич със земно кълбо. За първи път такъв деликатес е направен през 2006 г., като ентусиасти взеха за отправна точка конкретно място в Испания и изчислиха, че от другата страна на света неговият антипод се намира в Нова Зеландия. Любопитният експеримент не може да се осъществи само ако от другата страна на Земята е океанът или морето.


Рецепти с чувство за хумор


Мъдрите казват, че каквото и да готвите, важно е да се сложи щипка любов. Добре е обаче да не се забрави и чувството за хумор.
Американска кухня: Сгответе нещо много мазно във фритюрника. Сервирайте с пържени картофи, залейте с обезмаслена майонеза. Много върви с диетична кола.
Беларуска: Печете, варете, пържете, но да са само картофи.
Българска: Забъркайте каквото решите, стига на масата да има ракия и салата.
Германска: Купете различни видове кренвирши, наденички и варени колбаси. Сложете ги в микровълновата, като използвате функцията за грил. Именувайте ястието на някоя известна германска провинция - "Баварски специалитет" или  "Вюртембергски деликатес". Сервирайте с бира.
Грузинска: Сложете нещо в тенджерата, сварете, поръсете с хмели-сунели, добавете кориандър, залейте с киндзмараули, настържете отгоре сулугуни...
Гръцка: Сервирайте разнообразни зеленчуци, нарязани на едри парчета, но не ги смесвайте. Гордо повтаряйте: "Натур продукт!"
Еврейска: Разпределете наличната храна според това дали е млечна или месна. Яжте каквото решите, но само от единия вид, за да сте сигурни, че е цимес.
Индийска: Смесете къри с пипер, добавете пипер, щипка пипер и още малко пипер на вкус. Поръсете всичко това с къри. За украса използвайте зелен грах.
Италианска: Съберете остатъците на храната в хладилника, затоплете, поръсете с моцарела, сервирайте с паста или като пица.
Казахска, киргизка и туркменска: Вземете прясно или пушено месо, или сушено, или пържено, или варено... Залейте го с вода, като готвенето трябва да е продължително, с постепенно добавяне на сол, тесто, кисело мляко и други подправки.
Китайска: Вземете нещо по ваш вкус, запържете го в тиган тип уок (или дълбока тенджера), откъснете тревата на двора, сложете в ястието, добавете подправки (всичко, каквото имате), овкусете със соев сос.
Ливанска: Поръсете със сусам, напръскайте с лимонов сок, сервирайте след 20 минути, за да не се сети никой какво е в основата на ястието.
Мексиканска: Преценете какво ви се яде, огледайте се, ако забележите чиния, сложете в нея люто, вижте и за други пикантни подправки, но тях, в краен случай, може да пропуснете.
Норвежка: Най-добре хапнете сьомга.
Руска: Пригответе каквото решите, стига да може да се сервира като мезе.
Севернокорейска: Сварете на огъня на открито малко ориз, ако успеете да намерите поне едно от двете.
Татарска: Забъркайте нещо от грузинската кухня, но използвайте овнешко или пилешко месо. Можете да спестите употребата на подправки и пипер.
Узбекска: Изберете най-тлъстата овца, отрежете опашката й, нарежете кромид лук и направете самса (за 10 кг лук са нужни: 0,5 кг опашка и 0,1 кг овнешко, останалото е тесто).
Украинска: За да е вкусна тортата, вземете две тлъсти свински пържоли и сланина на вкус...
Френска: Запържете набързо месото, подредете го в красиви чинии от фин порцелан, полейте внимателно със соса, за приготвянето на който се мъчихте 3-4 часа, украсете ястието с лук шалот.
Циганска: Идете с цялата фамилия до стоковата борса, пазарете се колкото може по-дълго, вземете онова, което успеете, без да плащате. Ястието се готви от донесеното вкъщи.
Японска: Хванете нещо живо от морето, незабавно нарежете на порционни парчета, сервирайте, докато още мърда, не забравяйте и уасаби.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ