14 Юли 2024неделя07:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка: Фейсбук профил Mavrud Vinzavod AD Asenovgrad

Акценти

Фалитите у нас зачестиха - тихо, неусетно почти...

Емблематичен от соца винзавод разпродава мощности и имоти

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 232

Покрай неспирните политически скандали в държавата някакси остават встрани фалитите на предприятия, които зачестиха доста в последните няколко месеца. Обикновено като причини за случващото се в икономиката дежурно се сочат кризата и външни фактори, но те само подчертават тежката обстановка, в която фирмите се опитват да оцеляват. Някои от тях не успяват и вече са история.

--------------------------------------

Емблематичният от соца винзавод в Асеновград отива в историята. Целият сграден фонд без производствените мощности вече е притежание на пазарджишката фирма "Тарамекс" ЕООД, съобщава "Марица".

Дружеството е придобило имота с площ от 25 593 кв. м срещу 7 млн. лева. По силата на договора новият собственик ще плаща сумата разсрочено, като се предвижда да поеме всички кредити на завода към банки и задължения към частни и юридически лица. В рамките на следващите две години винзаводът ще трябва да разпродаде производствените си мощности в Асеновград, както и огромното количество вина и спиртни напитки за над 7 млн. лв., които са на склад.

Продажбата на линиите вече е в ход, а част от собствените лозови масиви в с. Православен вече са в активите на друга компания от бранша. Засега не е ясна съдбата на модерното шато "Асена", което дружеството откри преди 10 години в с. Златовръх.

"Тарамекс" ЕООД е еднолична собственост на Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем, брат на строителния предприемач Таха Фахми Абделрахман Абделдайем.

Към днешна дата Росен Чаталбашев продължава да е изпълнителен директор на "Винзавод" АД. Капиталът на дружеството е 10 016 526 лева, с брой акции - 10 016 526, с номинална стойност на акция 1 лев. Чаталбашев държи основния пакет акции чрез мрежа от фирми. 

Микс от фактори

са довели до решението за продажбата на винзавода. Според последния отчет на дружеството "финансовата 2022 година дружеството приключва със загуба в размер на 1 176 000 лева. Натоварването на мощностите за бутилиране през 2022 година е 40 на сто. През отчетния период в дружеството са произведени 263 000 бутилки готова продукция, срещу 269 000 бутилки за същия период на 2021 година, като намалението спрямо предходния период е 2.23 на сто. През 2022 година са изнесени 17 000 бутилки вина, срещу 21 000 бутилки за същия период на 2021 година, основно за клиенти от Германия, Испания и Великобритания, САЩ и др. Най-продаван асортимент остава вино "Мавруд Асеновград". 

В отчета е посочено също, че няма гарантирана сигурност на пазарите, на които се продават българските вина, като това с особена сила се отнася за външните пазари. Вътрешният пазар е с ограничени възможности основно поради ниската покупателна възможност на българина. По-голяма част от реализацията на "Винзавод" АД е насочена към продажба на вина, а като тенденция българският потребител все още консумира повече спиртни напитки.

"Винзавод" Асеновград

е създаден на 15 октомври 1947 година, на основата на лозарската кооперация "Станимашки Мавруд". С нарастване на суровинната база предприятието се развива и производството постоянно се увеличава. В летописа на фирмената история паметна ще остане годината 1958-а, свързана с построяване на изба за преработване на грозде с капацитет за производство на вино за 6 милиона литра. През 1963 г. в експлоатация е пусната първата инсталация за термична обработка и стабилизиране на вина, а също и линия за бутилиране. При преструктуриране на икономиката през 1971 г. става част от Винпром-София, а 5 години по-късно минава към Винпром-Перущица.

Марица

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ