14 Юли 2024неделя13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Уроците на Чавес

/ брой: 56

автор:Алберт Аврамов

visibility 1060

В нощта на 6-и март светът научи за смъртта на президента на Венецуела Уго Чавес. Страната му потъна в скръб. Уго си отиде - тихо и достойно. Отиде си обичан, но и недолюбван. Обичан не само от по-голямата част от венецуелския народ и от латиноамериканците. Защото им възвърна надеждата за справедливост, зареяна в терзания и заличена почти напълно от съвременните конкистадори през последния изминал век.
Другите, недолюбващите или пък открито мразещи (обслужвани за съжаление и от множество наши медии, както се видя и в последните дни), го наричаха и самозванец, и диктатор, и враг на демокрацията. Това бе напълно обяснимо - Чавес се изправи с мъжествена увереност срещу най-болезнената язва на съвремието - свирепата амбиция за тотално световно господство, открито демонстрирана от могъщата Северна империя на "демокрацията", както и редица други не по-малко алчни "Велики сили". Уго Чавес им даде неочаквано ярък и поучителен урок, увличайки мачканите от хунти, фашисти, диктатори, мракобеси, здравомислещи латиноамериканци след възродените от самия него идеи на Симон Боливар, на Че Гевара, на Фидел - за национална и икономическа независимост, за социално равенство, за свободен живот. Милиони хора му повярваха и го последваха, подкрепяха го, насърчаваха го и му помагаха. Защото му повярваха! Повярваха и в собствените си сили.
Чавес не дочака пълното изграждане на мечтаната от него Боливарианска република Венецуела. Възможно е тя така и да не се случи. Всичко зависи от Съдбата, която за жалост му отреди друго. Но му отреди и да остане в историята на съвременния свят като една от най-харизматичните личности, да остане обичаният от народа си лидер, да се превърне в уважаван далеч зад границите на родината си политик и държавник.
Хората, който му повярваха и го последваха в трудната му многолетна мисия, със сигурност ще помнят и последния му призив-послание: "Ние ще живеем, и ние ще победим!"
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1526

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1431

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1712

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1539

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1737

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1759

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1584

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1589

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ