15 Юли 2024понеделник14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови доказателства, че "Тракия" ще се напука

Димчо Михалевски отказа да се извини на Плевнелиев, показа петорна експертиза на взетите проби

/ брой: 137

автор:Ралица Николова

visibility 927

Магистрала "Тракия" ще се напука след първата прекарана зима, а има опасност част от трасето да се самозапали при много високи температури. Това показват и новите проби, взети от Лот 2 на аутобана, по които има заключение на 5-членна комисия от Университета по архитектура, сторителство и геодезия. Заключенията на експертите показа вчера пред журналисти депутатът от КБ Димчо Михалевски. Той даде брифинг в отговор на твърденията на Росен Плевнелиев, че всичко с "Тракия" е наред и че левицата правела доноси и тревожела ненужно хората. Той дори поиска от Михалевски и Сергей Станишев да му се извинят.



Социалистите обаче бяха категорични, че пробите на МРРБ или са манипулирани, или Плевнелиев не изнася верни данни. Петорната експертиза, поръчана от БСП, показва съвсем друго - органичен материал, прах, въглища и много малко вода в пробите от Лот 2. Както и преди бе съобщено, насипите се правят с материал, който съдържа много повече прах от допустимото. Пробите са били взети в присъствието на акредитиран геолог, а със заповед на ректора на УАСГ е назначена 5-членна комисия за експертизата.
От министерството също взеха проби, но според Димчо Михалевски те не са изследвани по всички нужни показатели. ДНСК е проверявала само критериите по техническата спесификация. Договорът за строителството обаче предписва много по-широк кръг критерии. За разлика от тях ние изследвахме по всички действащи нормативни документи в България, добави бившият зам.-министър на регионалното развитие.
От 11 изследвани показателя в четири няма съответсвие. Това ми дава основание да не се извиня, отсече Михалевски. Той добави, че е недопустимо да има повече прах в пробите, защото така не може да се направи здрав скелет на магистралата. Много големи са и отклоненията във водното съдържание на пробите. Това означава, че материалът не може да постигне нужното уплътнение. Въглищните частици пък крият риск от самозапалване.
Имат извинение само ако са искали да правят магистрала с подово отопление, пошегува се Михалевски. По думите му след първата или втората прекарана зима магистралата ще се пропука и нагъне. Експертизата, получена от опозицията, ще бъде изпратена на премиера и на регионалния министър.
 

Църквата почита светите Кирик и Юлита

автор:Дума

visibility 24

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 228

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ