
Кристиан Вигенин: Иновациите в областта на храните са решаващи за здравословното хранене и като нови икономически възможности
„Иновациите в областта на храните са решаващи за справяне със съвременните предизвикателства като продоволствената сигурност, храненето и изменението на климата.“ Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Кристиан Вигенин в Брюксел на дискусията „Разговори за иновациите – бъдещето на протеините“, на която той беше домакин.
Като председател на Работната група по земеделие, храни и потребители (AgriNutriCom) към SME Connect, той откри събитието с размисъл върху едни от най-сериозните предизвикателства пред хранителната ни система – от нарастващото световно население и търсенето на протеини до загубата на биоразнообразие, деградацията на земята и климатичните промени.
Дискусията събра широка палитра от участници – представители на Европейската комисия, индустриални лидери, членове на Европейския парламент, неправителствени организации и заинтересовани страни, обединени от една обща цел: оформянето на бъдещето на храната в Европа. Заедно те обсъдиха насърчаване на инвестициите в иновативни производствени технологии и подпомагането на здравословните хранителни навици. Акцент беше поставен върху разкриването на нови икономически възможности и възстановяване на производството на протеини в рамките на ЕС, особено от маслодайни култури. Участниците в дискусията отчетоха, че е нужна подкрепа за устойчиви практики, включително намаляване на употребата на вода.
Дискусията приключи с обединение около общата цел - да се работи за по-устойчива, иновативна и здравословна хранителна система в Европа.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: