14 Юли 2024неделя06:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

ХРИСТО ДИМИТРОВ:

Телевизия "БЪЛГАРЕ" е кауза - да направим България по-добра страна

Ако не се представяме пред света по позитивен начин, няма как той да ни възприема позитивно, казва известният хореограф, създател и продуцент на eдноименния ансамбъл

/ брой: 39

автор:Надежда Ушева

visibility 3254

Националният фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" за шести път ще представи в НДК мащабния си спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос - днес, 26 февруари, от 19 ч. в зала 1 на НДК. "Осмото чудо" по сценарий, хореография и режисура на създателя на  "БЪЛГАРЕ" ХРИСТО ДИМИТРОВ е зашеметяващо пътешествие в света на неравноделните размери във фолклора ни. Внушителният спектакъл ще дебютира "на живо" и по новата телевизия "БЪЛГАРЕ", която започва излъчване довечера. За нея, за новите амбиции и предстоящия личен юбилей разказа пред ДУМА Христо Димитров. 

- "Осмото чудо" ли е най-успешният ви спектакъл досега, г-н Димитров? Почти три години този спектакъл пълни зали и площади в столицата и в страната, как обяснявате това? 

- "Осмото чудо" ще се играе и когато стана пенсионер, дори когато си отида от този свят - толкова е успешен! Същото нещо се случва и с "Това е България!", който играем вече 17 години и онзиден ми се обадиха, че искат да го представим  на 3 октомври в Стара Загора. Което означава, че спектакълът няма изчерпване! Такава съдба се очертава и за "Осмото чудо" - колкото повече го гледаш, толкова повече ти харесва. 

- Тази вечер официално ще обявите пред публика и стартирането на телевизия "БЪЛГАРЕ", как се случи тя? 

- Тя ще започне с "Осмото чудо", така че  хората, които не са в залата, ще могат да го гледат от малкия екран. На следващия ден е планиран първият сутрешен блок и започва пилотното излъчване на телевизията в рамките на месец. После влизаме в нормален режим на работа - с по-голяма част от предаванията и по-сериозно разпространение. Няма да има къща, в която да не може да се хваща телевизия "БЪЛГАРЕ". Ако има доставчик на тв услуга, зрителят ще може да я гледа. Мой авторски проект е цялата телевизия. 

Искам да благодаря на семейство Барбукови, което на практика ми предостави тяхната телевизия "Ин Лайф". В противен случай нямаше да има телевизия "БЪЛГАРЕ". 

- Не е била ваша идеята - просто сте получили предложение и сте се възползвали от него? 

- Да, придобих лиценза, смених името, програмната схема... Това ще е различна, патриотична, образователна, позитивна, некомерсиална телевизия. 

- Защо? С какво ще се отличава от другите? 

- С две неща. Първото - като концепция, като замисъл, като визия няма да има нито минута, в която да прилича на някоя друга телевизия. Много е различна като съдържание. Второто - няма да има нито секунда, която да не е под кауза за България! Всичко, което се прави, ще бъде с цел в страната да се случват хубави неща, да изграждаме по-добро и по-позитивно общество. В момента у нас има хора, които рушат, много хейтъри, много фалшиви новини, има доста българи, които нищо не правят, освен да ядат и да пият, и да искат социални помощи. Затова активните трябва да се борят, за да направят и за бездействащите добро, за да може държавата да продължава да се развива и да съществува. Това е единственият стимул, заради който създавам тази телевизия. Не възнамерявам да се обвързвам с партии, нито да влизам в политиката, няма да ставам депутат, нито ще търся творческа реализация... достатъчно съм се реализирал. Любовта към Отечеството не би трябвало да има граници. Защо съм патриот? От малък съм си такъв. Правя го с чисто сърце и с лекота. Не полагам усилия в тази посока, както например се насилвам да отслабна... 

- Това, което правите, е особено добър пример и за младите поколения... 

- Не само те, а всички трябва да бъдат въведени в тази кауза. Вазов го е казал много добре: Богатият - с парите си, бедният - с труда, умният - с акъла си, шивачът - с иглата си. По същия начин трябва медията да работи с медийното си влияние, спортистът - със славата и силата си, интелектуалецът - с интелекта си. Всички трябва да допринасяме за просперитета на България. Защото, ако не го правим, няма как да бъдем успешни и щастливи. И ако не се представяме пред света по позитивен начин, няма как да искаме той да ни възприема позитивно. Затова правя телевизия. Това е нашата мисия и в това съм заложил живота си и името "БЪЛГАРЕ". 

- Предстои ви юбилей през октомври, как ще го отбележите? 

- Ще представя спектакъл, който ще бъде олицетворение на най-доброто от творчеството ми, което съм създал през годините. С една лична моя история, с която ще излея живота си, в зала 1 на НДК, заедно с моето изкуство и, разбира се, ще изляза на сцената да танцувам, като това смятам да е бенефисният ми спектакъл. Точно на рождения ми ден - 7 октомври. Последен танц. Все пак ставам на 50 години и ще трябва да се оттегля. 

Освен това правя в момента най-големия танцов шоу спектакъл в света. Няма да е от името на ансамбъл "БЪЛГАРЕ", а от името на нова формация, която се казва "Европейски танцов дивизион". В него са включени артисти, изпълнители от България, Румъния, Турция, Русия и други държави и народи, като "БЪЛГАРЕ" е съставната част. Спектакълът ще се отличава коренно от творчеството на ансамбъла.   

- Разкажете повече за проекта. 

- Пазим го в тайна. В рамките на една година трябва да се случи, това е фентъзи спектакъл, който включва танците и културата на тези народи, с ефекти... Невероятно зрелище, с много красив сюжет, по-красив от бродуейски представления. Няма да е мюзикъл - ще бъде шоу, в което има всичко - и музика, и бойни сцени, и каскади, и илюзия, и танци... Това е върхът на творческата ми кариера, към която се стремя, а не телевизията. Тя е кауза, с която да направя България по-добра страна. И ако мога да го сторя, само в 0.5 процента от това, което е в момента, пак ще съм доволен.   

- Какво да очаква публиката в най-близко време?

- И тази година отново подготвяме Фестивала на фолклорната носия в Жеравна - дванадесето поредно издание, правим интересен Фестивал на танцовото изкуство в Кранево в началото на юни заедно с Асоциацията на хореографите и фондация  "БЪЛГАРЕ". През октомври м.г. създадохме детски танцов състав към "БЪЛГАРЕ", който работи по много добър начин, предстоят ни още много градивни неща.   

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ