14 Юли 2024неделя20:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По-високи сметки за ток в Западна България

Потреблението е скочило средно с 57% през декември, януарските бележки ще са с още по-големи суми

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 1065

Средното потребление на едно домакинство в Западна България се е повишило с 57% през декември 2023 г. в сравнение с ноември, като това е най-високата стойност за декември от приватизацията на дружеството насам, сочат данните на обществения доставчик на ток за този регион "Електрохолд". Според тях фактурираното потребление до 22 януари отбелязва ръст от още 14% спрямо декември.
Клиенти не само на това дружество се оплакват от високи сметки за ток през декември, но обяснението е, че това е заради понижаването на температурите през зимния период, което традиционно увеличава потреблението на електроенергия.
Статистиката показва, че консумацията през зимните месеци нараства с 30-40% в сравнение с потреблението през септември. При някои клиенти ръстът може да достигне 70% в зависимост от използвания начин на отопление. Ако домакинството се отоплява на ток, над 60% от общата консумирана енергия е за отопление и подгряване на вода, обясняват от "Електрохолд".
Дружеството обяснява, че от над 7 градуса среднодневни температури през ноември през декември те са намалели до 4,5 градуса по данни на НИМХ., а от началото на януари средната температура продължи да се понижава и за Западна България е под 2 градуса.
Сметките не бива да се сравняват с тези от предходния месец, дори не е точно и сравнението им със същия месец на предходната година, защото има много фактори, най-важният от които остава личното потребление на домакинството.
От "Електрохолд" отбелязват, че се забелязва преминаването на все повече домакинства към отопление на ток.
Дружеството е публикувало на сайта си група от мерки, които могат да доведат до намаляване на разхода за енергия с между 15% и 40%, без да се наруши спокойствието и уюта в домакинството.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ