15 Юли 2024понеделник02:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парламентът ще разследва газовите сделки на президента

Служебното му правителство задължи България да плаща половин милион долара на ден

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 4472

Народното събрание реши да бъде създадена временна комисия по повод споразумението между  "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ", подписано на З януари 2023 г.  Това стана със 171 гласа "за", "против" - 34,  двама въздържали се. Предложението бе на ПГ на "БСП за България. Комисията ще е от 12 души, по двама от всяка парламентарна група. Временният орган ще работи един месец и трябва да изясни и анализира условията по споразумението и неговия ефект за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години.  
В мотивите се посочва, че има съмнение за ползите от споразумението, и, вместо те да получат отговор и да бъдат разсеяни, след подписването на документа са последвали поредица вече конкретни и детайлни въпроси и притеснения.
Комисията трябва да установи дали с този договор се налага тежка енергийна зависимост от Турция, смята Борислав Гуцанов, един от вносителите. Споразумението не давало достъп до нито един терминал в Турция, защото "Булгаргаз" не резервира капацитет на съответния терминал, не получава правото да пренася по турската газопреносна мрежа, не получава правото да продава количества на турския пазар, а договорът определя единствено точка на доставка, изходна точка на газопреносната мрежа на Турция.
"Енергийният сектор продължава да бъде в критична точка. В момента "Лукойл Нефтохим" така сте го притиснали, че е на ръба да продаде своите активи, без да се замисляте дали няма да изпаднем в криза с течните горива, точно както преди време изпаднахме в необмислена ситуация и криза с доставките на газ заради вашата некомпетентност, алчност и слугинаж." С тези думи от парламентарната трибуна народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов се обърна към управляващото мнозинство.
По неговите думи хаотичното вземане на решения в енергийния сектор, липсата на анализи и некомпетентност са довели до договори, които не защитават държавните интереси и затова БСП настоява за създаването на парламентарна комисия, която да разследва всички енергийни сделки на последните правителства и конкретно на сключения от служебния кабинет на президента Радев договор с турската фирма "Боташ.
"По този договор България се задължава в следващите 13 години да изплаща такси, независимо дали получаваме или не получаваме газ. Към настоящия момент ние плащаме 5 млн. долара такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион долара на ден. В момента купуваме газ от гръцки посредници, където също плащаме за пренос и капацитет, но едновременно с това плащаме такса на Турция, която не ползваме", алармира Гуцанов, добавяйки, че за 13 години България е задължена да плати за сделката над 2 млрд. долара и тези пари са дължими накуп, ако прекрати предсрочно договора.
Социалистът обясни, че в момента държавата потребява под 3 млрд. куб. м газ годишно, но с 1,850 млрд. куб. м от "Боташ", 1 млрд. куб. м азерски газ и 1 млрд. куб. м газ от Гърция, България заплаща за малко под 4 млрд. куб. м. И подчерта, че този допълнителен 1 млрд. куб. м газ, който не ползваме, ще бъде платен от всеки един български гражданин.
"Това ли е диверсификацията, която правите Ц отново руски газ, но в пъти по-скъп?", обърна се към управляващите Борислав Гуцанов. Народният представител обърна внимание, че Европейската комисия също е започнала свое разследване на българските дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" заради договора с "Боташ" и  ако бъде установено нарушение,  върху двете държавни дружества ще бъдат наложени огромни глоби. Гуцанов подчерта и изключително неизгодното условие на договора, според което България не получава достъп до газопреносната мрежа на "Боташ, а турската страна ще се разпорежда откъде да купим и къде да разтоварваме закупените количества газ. "Българските граждани имат право да знаят какви са щетите за България, кой им натресе този договор, с какви мотиви и аргументи е подписан, защо не са направени сериозни предварителни анализи и има ли елементи на корупция в него", категоричен бе Борислав Гуцанов.
"Ако "Булгаргаз не бъде компенсиран, от 1 януари цената наистина може да скочи до небесата, но това ще се случи заради ГЕРБ и ПП-ДБ, които гласувахте над 400 млн. лв. в сегашния бюджет за това, но не си изпълнявате този ангажимент, само и само да си закърпите бюджета. Трябва да обясните и как така "Булгаргаз вече има -260 млн. в баланса си заради вашето изключително глупаво решение за тази такса, акциз, данък - така и не се разбра какво точно беше", обърна се към управляващите народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ