21 Октомври 2024понеделник17:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жилищата у нас са поскъпнали с 14% за година

Средната цена на апартаментите в София стигна 1837 евро/кв.м

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 128

Средно с 14% са поскъпнали жилищата в България за последните 12 месеца. Това сочат данните на "Бългериън пропъртис" при сравняване на цените в областните градове в края на третото тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано, съобщиха от компанията.
За календарната 2023 г. беше отбелязано поскъпване от 21%. Като цяло ръстът на цените се забавя през тази година спрямо предходната, но те остават сравнително високи, казват от агенцията. Най-голямо е поскъпването на квадратния метър в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен, където за поредна година се отчита покачване на цените от над 20%. Причината за това е най-вече догонващата тенденция за региони, в които развитието на пазара е изоставало преди това. София, Пловдив и Стара Загора отчитат ръст съответно от 6,9 до 7,7%, което е под средното за страната. В същото време търсенето в тези градове остава сред най-високите, коментират от компанията.
Средната цена при жилищните имоти в София е 1837 евро/кв. м. В класацията за най-скъпи имоти следват Варна с 1443 евро/кв. м, Бургас с 1300 евро/кв. м и Пловдив с 1259 евро/кв. м. Най-евтини са жилищата в Силистра - 694 евро/кв. м.
Тенденцията нагоре остава устойчива през цялата година, като няма индикации за забавяне на пазара или предстояща корекция, обобщава Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериън пропъртис". "Търсенето продължава да бъде подкрепено от ръста на доходите у нас, както и от ниските лихви по ипотечните кредити", допълва тя. От 1 октомври влязоха в сила новите правила при отпускане и предоговаряне на ипотечни кредити за домакинствата, които имат за цел да охладят до известна степен сектора, отбелязват от компанията. Съгласно тези нови правила ипотечният кредит не може да надвишава 85 на сто от стойността на имота, месечните разходи по кредита не бива да надвишават 50 на сто от месечния доход на кредитополучателя, а максималният срок за изплащане става 30 години.
Експертите посочват, че промените не са рестриктивни и не очакват да доведат до рязко покачване на лихвите, а по-скоро да продължи плавното движение нагоре.
В столицата най-скъпи традиционно са районите на Докторски паметник (със средна цена от 3691 евро/кв. м) и кварталите "Яворов" и "Иван Вазов" (с цени малко над 3000 евро/кв. м). Веднага след тях се нареждат Медицинска академия, "Изгрев" и "Изток" със средни цени на жилищните имоти от около 2770 евро/кв. м. "Обеля", "Люлин", "Надежда", "Левски" са сред кварталите с най-ниски цени в София - вариращи от 1300 до 1500 евро/кв. м.

Страната има нужда от нова данъчна система

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 200

БВП е нараснал с повече от очакваното през 2023 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 200

Започва пускането на парното в София

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 200

Започва ремонтът на румънската част от Дунав мост при Русе

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 200

Българин източил 2,2 милиона паунда във Великобритания

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 200

Отнеха лиценза на 10 частни болници в Турция

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 200

Гръцки псевдосвещеник изнудвал вярващи за пари

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 200

Накратко

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 200

Плашат с Торбалан

автор:Мая Йовановска

visibility 437

/ брой: 200

100 решения за България

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 200

100 решения за България

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 200

В кампанията се усеща обръщането на хората към БСП

автор:Мая Йовановска

visibility 441

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ