18 Юли 2024четвъртък01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколоко думи

Касапи на Конституцията

/ брой: 134

автор:Александър Симов

visibility 1050

Касапите на българската Конституция, юридическите аналози на безумния мозък на доктор Менгеле от градската десница отново блеснаха като поглед на градски психопат в мрака. След като политическата буря ги направи втора сила в парламента, ПП-ДБ се явиха при президента с идеята той да отложи връчването на мандата с два-три месеца. През това време те щели да търсят мнозинство за приемане на приоритетни антикорупционни закони. Представителите на десницата плъзнаха като хлебарки по телевизиите, за да изясняват дълбините на юридическата си мисъл. Като андроиди с един и същи софтуер, те заповтаряха, че предложението им било "нестандартно", но било изход от политическата криза.
Обожавам идеята за нестандартните неща. Нестандартно е да се хвърлиш от шестия етаж, за да облекчиш болките в стомаха. Още по-нестандартно е да носиш пуловера си като панталон, а блузата - като шапка. Крайният резултат обаче няма как да е много впечатляващ.
И няма как да не направи впечатление, че нестандартното предложение на градското дясно разстрелва Конституцията от упор. Тя е предвидила процедурата за мандата като начин за съставяне на работещо управление. Ако имаш мнозинство за правителство, значи ще имаш мнозинство за законодателна програма. Да изведеш второто като приоритет пред първото е политическо упражнение, което трябва да влезе в учебниците по психиатрия...
Ако ПП-ДБ бяха наистина сериозни, отдавна трябваше да са потърсили разговори с останалите политически сили за тази законодателна програма. Тя не се влияе от конституционните срокове, а и дори и да минем през нови избори, очевидно пак ще е достатъчно актуална, за да чуят мненията на останалите партии.
Градската десница обаче разиграва случая като риалити шоу. Появата им при президента със загрижени лица и политически пиратки е част от предизборна стратегия, а не от решимост как да се преодолее политическата криза. Всъщност смазването на антикорупционната решителност за промяна го дължим единствено на ПП-ДБ, които нестандартно се отдадоха на евро-атлантическия вектор, а това ги прати директно в лапите на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Резултатът е известен на всички.
Опитът за танц по ръба на Конституцията обаче е не възможност за "нестандартно" решение, а игра на руска рулетка. Защото така градската десница за пореден път погазва конституционния дух и смисъл в името на дребните си, абсолютно кухи, изцяло пластмасови конюнктурни цели. И това е големият вакуум, който разяжда политическата система.
Кризата я дължим на факта, че необходимите реформи и политики бяха захвърлени в мазето на обществения живот, а без тях се раждат парламент след парламент, напълно изпразнени от съдържание и дълбочина. Отлагането с два месеца на мандата е палиативна мярка, която да спечели още малко време на политическите мошеници, за да намерят терен за нова Сглобка, осъществена по техен аршин. Това не е начин за реализиране на управление. А е опит за заличаване на следи на местопрестъплението.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ