13 Януари 2025понеделник01:50 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД до 15 декември 2024 г.; „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2024 г.; в редакцията на вестника до 20 декември 2024 г. Цени: 12 месеца - 204 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД до 15 декември 2024 г.; „Доби прес“ ЕООД до 28 декември 2024 г.; в редакцията на вестника до 20 декември 2024 г. Цени: 12 месеца - 204 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Здраве

Празници, сладки празници!

Страничните действия на преяждането - от чувството за вина до хранителна кома и синдром на дъмпинга

/ брой: 243

автор:Аида Паникян

visibility 2280

За мнозина тази Коледа няма да е като другите. Не че някоя Коледа прилича на миналите, но тази е различна за целия свят. Безспорните препоръки са да се събираме с по-малко хора, разстоянието помежду ни да е по-голямо, да сме с маски и други антикоронни неща. Сред тях е препоръката, ако в семейството има възрастен или хронично болен, да го опазим - май е най-трудното, защото може да е любимата ни баба или скъпият ни дядо. По-важно е да ги има по-дълго сред нас, отколкото да се поддадем на порива да ги прегърнем и нацелуваме.

"Заплахите" на зимните празници остават непроменени от десетилетия: преяждане и препиване. Да не говорим за рекламите, които ни заливат с най-различни изкушения. Затова мнозина предварително отпускат с по 1-2 дупки коланите. Като отрицателен бонус психолози добавят и предпразничния стрес. А някои дори обясняват преяждането и други нездравословни модели на хранене именно със стреса. 

Какво става с тялото ни по време и след празничното преяждане обяснява диетоложката Джералдин Джорджоу. По думите й при преяждане човек получава голям глюкозен удар и започва да

произвежда излишен инсулин

Това води до "хранителна кома", тоест чувство на летаргия и необходимост поне от дрямка. Като друг страничен ефект Джорджоу изтъква "синдром на дъмпинга". Това е бързо изпразване на стомаха в тънките черва. При здрави хора храната преминава от стомаха в червата в продължение на няколко часа. "Преяждането може да доведе до прекалено бързо преминаване на захарта от стомаха в червата, привличане на течност, което може да причини диария", обяснява специалистката. Тя предупреждава, че хората, които не дъвчат достатъчно и правилно храната, което често се случва на празнични трапези, получават подуване на стомаха. За това огромен принос имат и

 

газираните напитки

 

Най-неприятното усещане след преяждане е... гаденето. Затова Джорджоу предупреждава изключително много да се внимава с консумацията на мазнини, с които коледните трапези изобилстват. Диетоложката припомня и за друг страничен ефект от преяждането - безсънието, и предупреждава да се внимава и с въглехидратите. А те хич не са малко на празничните трапези.

Когато празниците отминат, мнозина се оказват в ситуация на търсене на 

"опрощаващи" дрехи

подходящи да поскрият празничното преяждане. Тогава идва своеобразното чувство за вина: "Ако не бях изяла онова парче торта от свекървата", "Ако бях пропуснал второто парче баница на тъщата"... За да бъдат избегнати подобни състояния, фитнес треньорът Пейдж Вайнер предлага някои малки хитрости. Седмица или десет дни преди празниците започнете с леки упражнения или поне с ходене по 30 минути на ден, като продължите с тези занимания по време и след празниците. Много от празничните гозби съдържат повече сол, отколкото тялото ни може да понесе. Затова Вайнер препоръчва да се пият по-големи количества вода, което ще "ви помогне да се отървете от излишното подуване". Закусете и обядвайте 

малки порции леки вегетариански храни

преди празничната вечеря. Наблягайте на пуешкото или бялото пилешко месо, на зеленчуците и плодовете. Ако ще консумирате алкохол, нека е чаша червено вино. 

Не вземайте големи порции храна и не яжте бързо, препоръчва Вайнер и твърди, че празничното хранене няма да развали всичко, ако веднага се върнете към обичайните си здравословни навици.

Едно е ясно: всичко е в главата. Ако очаквате/планирате да ядете много по време на празниците, ще го направите. Но, ако смятате празничното хранене като всяко друго, ще държите нещата под контрол. И още нещо: мозъкът разбира, че сме се наяли поне 20 минути, след като сме погълнали храната.

БСП подкрепя бизнеса за мерки срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 5596

/ брой: 5

Може да останем без бензин през март

автор:Дума

visibility 6744

/ брой: 4

България може да е транзитен хъб за газ за Европа

автор:Дума

visibility 6817

/ брой: 4

Байдън отпусна на Киев $500 милиона

автор:Дума

visibility 5852

/ брой: 5

Великобритания поряза Илон Мъск

автор:Дума

visibility 5188

/ брой: 5

Пожарът в Калифорния евакуира над 300 000

автор:Дума

visibility 4740

/ брой: 5

Скопие е втори в света по мръсен въздух

автор:Дума

visibility 4959

/ брой: 5

Смущение

автор:Мая Йовановска

visibility 5653

/ брой: 5

Послушайте експертите

visibility 5749

/ брой: 5

Как бе ликвидирано критичното мислене*

автор:Гергана Пирозова

visibility 5615

/ брой: 5

За фойерверките и... парите

visibility 5580

/ брой: 5

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ