12 Март 2025сряда16:09 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Неков: Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени и това да се следи стриктно

автор:Дума

visibility 3580

Държавите членки да следят за стриктното спазване на законодателството относно обозначаването на продукти с палмово масло, предложи Момчил Неков в становище на земеделската комисия в Европейския парламент относно палмовото масло. Има европейско законодателство, което изисква обозначаване на вида на използваните съставки. За съжаление обаче това не винаги се спазва. Според експертни оценки понастоящем в Европейския съюз около 50% от опакованите храни съдържат палмово масло. Проверки на контролиращи органи в България вече неколкократно установяват, че в някои млечни продукти съотношението на палмовото масло към млякото е много голямо. Същевременно обаче тези продукти подвеждат, че това е бяло саламурено сирене. "Тази година на българския пазар беше открит продукт, които се предлага като сирене, но е приготвен изцяло от немлечни съставки", припомни Неков. "Това е подвеждащо и дори безотговорно към потребителите и контролът трябва да зачести", допълни той. Изследвания относно ефекта върху свойствата и ефекта от палмовото масло върху човешкото здраве продължават, но вече има изследвания, които поставят под въпрос прекомерната употреба на тази суровина. Европейската агенция по безопасност на храните наскоро проведе научен панел, на който стана ясно, че някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни, а учените предполагат дори и канцерогенни ефекти. Сред растителните мазнини се оказва, че съдържанието на подобни елементи е най-голямо в палмовото масло. Темата е актуална както у нас, така и в Европа, защото палмовото масло намери приложение в други сектори на индустрията. То се използва за произвеждане например на био горива. Същевременно обаче прекомерната употреба на тази суровина води до изсичане и унищожаване на големи площи горски масиви в някои части на света. "Ниската цена на суровината привлича производството, но в крайна сметка потребителите плащат със здравето си за това. Това е социално безотговорно. Българското бяло саламурено сирене се прави от мляко и това трябва да остане така", категоричен е Неков.

Трудни преговори между САЩ и Украйна

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 46

В Италия доживотен затвор за убийство на жена

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 46

Общонационална стачка на медиите в Гърция

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 46

Накратко

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 46

Революция на некадърността

автор:Александър Симов

visibility 660

/ брой: 46

Касапница в Сирия

/ брой: 46

Разходите за живот тревожат младите

автор:Аида Ованес

visibility 665

/ брой: 46

Ще спасим ли Несебър като световно наследство

visibility 665

/ брой: 46

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ