20 Август 2024вторник01:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БНТ

Открити половин век по-късно: Кой и кога е откраднал мощи на светци от Рилския манастир?

автор:Дума

visibility 846

Изключително скъпи мощи на единайсет светци се появиха, откакто бяха изчезнали преди към половин век от Рилския манастир. Те бяха открити в Дряново, в хранилище за трафик на църковни полезности.

При акцията на ГДБОП беше арестуван Велизар Костадинов, само че той е единствено част от добре построена мрежа в няколко страни. Предметите са от 19 век и множеството са професионално рестраврирани, с цел да им бъде нараснала цената.

Сред избавените реликви са икони, плащеници, митрополитски жезли, остарели ръкописи. Някои от тях са датирани, други - не. От Светия синод споделят обаче, че най-ценното са мощите на единайсет светци, измежду тях свети Пантелеймон и свети Йоан Златоуст. Те били съхранявани в Рилския манастир.

"Предполага се, че някъде 70-те години, когато манастирът е затворен и е изработен музей, тогава те са напуснали манастира, къде тъкмо са били съхранявани, по какъв начин са стигнали до този човек, той по какъв начин ги е придобил. Това занапред следва да се обяснява, само че това в действителност е най-най-голямата полезност ", уточни свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод.

Мощите били опаковани в железни кутии и някои от тях - надписани на остаряла хартия, изяснява епископът. Когато се възвръща манастирът, неналичията са открити, само че дирите са изгубени. Наталия Неделчева е реставратор в Националния църковен музей. Тя е един от специалистите, извикани от ГДБОП, с цел да оценят достоверността на предметите, множеството от които са от епохата на Възраждането. Казва, че е била удивена от това какъв брой са скъпи, само че и от това, че множеството били реставрирани.

"Предметите са ужасно доста, на едно място събрани, и несъмнено съставляват културна полезност и са скъпи и за българската черква. Каква е повода да бъдат реставрирани - най-вероятно да бъдат съхранени и надлежно един обект, когато е в по-добро положение, надлежно и цената му е по-висока ", разяснява Неделчева.

Според реставраторката другата извънредно скъпа находка е жезълът на Смолянския митрополит Гервасий.

" 1891-1897 година, 19 век е жезълът. Има и елементи от иконостас, Евангелие с обков и ръкопис от 12-13 век, най-вероятно на богослужебна книга ".

Един човек не може да има в дома си толкоз доста скъпи предмети, споделят от Синода, и дефинират избавените реликви като евентуална част от канал за продажба на полезности.

"Те са изкупувани на търгове в чужбина, някои от тях са изчезнали от царска Русия, към революцията през 1917-та. По какъв метод са стигнали тъкмо в България и по какъв начин е предстояло да бъдат разпределени, накъде да отпътуват ние не знаем, само че това стратегическо състояние на страната ни я прави доста привлекателна за този тип трафик на полезности ", сподели свещеник Герасим.

Предполага се, че богати съветски жители провеждат такива канали, купуват на Запад полезностите, а България е единствено спирка към преместването им в Русия. Интересно е, споделя свещеник Герасим, че част от предметите като потири и дискоси са чисто богослужебни.

"Въобще елементарен човек не трябва да се допира до тях. А по какъв начин тези хора си разрешават да правят такива кощунствени дейтвия поради едната печабла аз не мога да си го обясня ", изясни свещеник Герасим.

Днес къщата на арестувания Велизар Костадинов в Дряново беше пуста. Съседите му споделиха, че имал още две къщи. По принцип бил от София, бил незает, само че поддържал висок стандарт на живот. Изглежда неслучайно е избрал спокойното малко градче. Следен е от ГДБОП от месеци.

"Не чакахме, виждам идват тука коли, товарят, но какво, що ".

"С какво се занимаваше? Нали ви споделям с иманярство ".

"Знам, че събира остарели облекла, коли, монети, старинни работи ".

От Светия синод са надяват когато приключи делото против Велизар Костадинов, ГДБОП да върне полезностите на законният притежател - църквата.

БНТ

Токът вдигна цените и по заведенията

автор:Дума

visibility 741

/ брой: 157

Хотелиерите разчитат предимно на българи

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 157

Германски вагони пътуват и по линията София-Варна

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 157

1200 лв. стигна средният размер на бързите кредити

автор:Дума

visibility 621

/ брой: 157

И ООН натисна: Променете закона срещу ЛГБТИ

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 157

Гръцките власти издирват стрелеца от Халкидики

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 157

САЩ: Не сме се месили в сръбските протести

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 157

Турция арестува седем души за пожарите

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 157

Жажда

автор:Нора Стоичкова

visibility 1885

/ брой: 157

Жалка картинка

visibility 1117

/ брой: 157

Русия прочиства армията от корупция

автор:Юри Михалков

visibility 873

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ