22 Август 2024четвъртък15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Юлиан Вучков - нестандартният и неудобният

Заглъхна смелият му и непримирим глас срещу днешните неправди

/ брой: 190

автор:Продрум Димов

visibility 2636

На 22 септември т.г. ни напусна внезапно и неочаквано Юлиан Вучков - популярен и атрактивен телевизионен водещ, писател, културолог. 

Роден е на 31 януари 1936 г. във Варна и израства като отритнато дете, в крайно неблагоприятна семейна среда. В годините на нерадостното му детство, изоставен от родителите си, го спасяват донякъде несигурните и непостоянни грижи на дядо му и баба му във Варна. Ужасна мизерия продължава да го притиска безмилостно през юношеските му и гимназиални, та даже и през студентските му години в София. Оставен на произвола на съдбата, за да се препитава и оцелява физически, е принуден да разчита на скромни хонорари от сътрудничеството си в различни столични издания.

Макар и постоянно материално затруднен, невероятното му ученолюбие и завидните му умствени заложби го отвеждат в студентските банки на ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", където завършва успешно специалността "Театрознание". Но паралелно с това упорито чете, обогатява придобитата специалност, а и целенасочено разширява общата си култура и интелектуална ерудиция. Именно този неудържим стремеж за духовен растеж разкрива и светлите хоризонти на бъдещата му стремителна житейска и творческа реализация.

Неговият все още плах професионален път започва с работа в Творческия дом на актьора и в Съюза на артистите в България. Но намирам, че изключително важна роля за навлизането му в творческите ни среди има привличането му за главен редактор на престижното национално издание сп. "Театър". По неговите страници намират място негови водещи статии и рецензии за нови пиеси, театрални спектакли, портрети на млади и утвърдени наши актьори, щрихи от текущия театрален живот у нас и в чужбина, а също така и дебютни драматични заглавия на млади талантливи автори. Това издига творческото му самочувствие и авторитет в родния свят на Мелпомена. Неусетно името му нашумява като неоценим барометър в генезиса на българския театрален възход през рядко креативните години на духовна социалистическа България.

Спечелил си име на известен културовед, младият Юлиан Вучков ще видим през годините и като търсен и желан лектор в различни столични вузове и в скоро време се нарежда сред най-нашумелите имена от професорския състав на страната ни. Нещо повече - постоянно растящото му влияние в академичните ни среди го удостоява и за почетен професор в столични висши училища.

Още през далечната 1965 г. се появява на бял свят дебютната му книга "Живот с голяма и малка буква", последвана от "Кратки беседи по изкуството" (1965), "Театрални светове" (1968), "Човешки нрави" (1975) и други стойностни издания.

Където и да отиде, с каквото и да се заеме, той не може да избяга от магнита на сценичното изкуство. Заема се и издава "История на българската драматургия" (в три части), проследявайки нейното развитие от 1878 до 1989 г. В своите ненаситни творчески търсения той отива много далеч и по-късно, през 1997 г., се представя пред нашата общественост и с емблематичната си книга "Кратка история на световната драматургия", която се посрещна с голям интерес на руски език и в братската славянска страна.

Талантливият театровед никога обаче не напуска в творческата си дейност общочовешките и културни проблеми на нашето съвремие, макар че често ни препраща и към миналите си преживелици. Красноречиво за това говорят книгите му "Изкуството да живеем" (1984), "Загадките на любовта" (1996), "Върхове в историята на българската литература" (1999) и др.

Той не можеше да понася неправдите и недъзите в обществото. В поведението му битува известна нестандартност и себичност, която рязко го отличава от останалите му колеги. Такъв беше и в напрегнатите си изяви на малкия екран. Едва ли някой е можел да очаква, че този страстен театровед и даровит писател ще влезе в ролята на най-популярния и желан телевизионер. Повече от 30 години той бе най-любимият събеседник от малкия екран. Грабнал листовете с набелязаните теми и разпален, с хъс ни повеждаше из драматичния бързей на днешното ни измамно политическо битие. Учудващ е пороят от сладникави хвалебствия, с които обикновено го обсипваха десетки негови горещи привърженици. Навярно им допадаше острият критичен тон, с който професорът всеки път атакуваше днешните ни управници. Неговият парлив, съкрушителен език обичайно громеше безпощадно "противника", макар че не всички негови оценки бяха всякога правдоподобни, а нерядко - и недостатъчно обмислени и крайни. Но многохилядната му аудитория, както наричаше той своите слушатели и зрители, просто намираше отдушник от задушната действителност. В същото време пламенният говорител неведнъж е бил обект и на незаслужени обиди и ругатни от недобросъвестни люде, които не могат да се освободят от своята простащина. Но той винаги е понасял стоически тези словесни изстъпления и е разбивал като несъкрушим вълнолом връхлитащите го яростни вълни на безумието.

Колко много ще липсва той на здравия разум. 

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 623

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 739

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ