15 Юли 2024понеделник00:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Санкциите удариха и диамантената индустрия

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 419

Блумбърг

Диамантената индустрия попадна под западните санкции, което доведе до ръст на цените. Той е особено видим в някои части на пазара на необработени диаманти, съобщава Блумбърг. Причината за поскъпването е, че санкциите срещу Русия удрят една от най-големите мини в света, отразявайки се по цялата верига за доставка.
В миналото индустрията можеше да се обърне към гиганта De Beers, за да извади допълнителни количества, когато доставките бяха ограничени, но не и този път.
Цената на малък необработен диамант - видът, който се използва за покритие около камъка в центъра на пръстен, се покачва с 20% от началото на март. Причината е, че служителите, които се занимават с рязане и полиране на диаманти, заедно с търговците, се борят да набавят количества, след като САЩ наложиха санкции на Alrosa PJSC - руския конкурент на De Beers и компания, генерираща около една трета от глобалното производство.
През по-голямата част от съвременната история на диамантите De Beers можеше просто да използва огромните си запаси или да задейства допълнителния си капацитет за добив, за да преодолее подобна ситуация. Преди малко повече от 20 години нейните сейфове в Лондон съхраняваха диаманти на стойност около пет милиарда долара.
Тези дни обаче отминаха. Сега компанията разполага само с работен инвентар и нейните мини работят на пълен капацитет. Има малък шанс за увеличаване на доставките преди 2024 г., когато ще бъде завършено разширяването на водещата й мина в Южна Африка.
"Много трудно би било да въведем ново производство", коментира главният изпълнителен директор Брус Клийвър. "30% от премахнатите доставки не са устойчиви", добавя той.
De Beers също така произвежда относително малък дял от вида диаманти, в който специализира Alrosa - малки и евтини камъни, които обграждат диаманта в центъра на пръстен, или се използват за производството на бижута от по-нисък клас, продавани на места като Walmart или Costco.
За мнозина в сектора това означава нарастващ недостиг на доставките, докато Alrosa и нейните купувачи не открият начин да се справят.
Alrosa отмени последната си продажба през април и е малко вероятно да продаде големи обеми отново този месец, посочват запознати източници. Не е ясно кога компанията ще може да продава нормално отново, посочват те, въпреки че банките и купувачите търсят решение.

Инвестор.БГ

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ