14 Юли 2024неделя23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Корнелия Нинова: Край на допълнителните такси и тормоза по домовете

Да сложим ред и правила в държавата и да защитим хората, призова вицепремиерът народните представители

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 652

Това е един изстрадан законопроект, но крайно необходим. Изстрадан, защото в продължение на 4 месеца работим по него. Проведохме много обсъждания с потребителски организации и депутати. Всички разбирате колко е необходим този законопроект - години наред хиляди български граждани са подлагани на рекет и на изнудване, без да може държавата адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите. За пръв път се урежда тази материя със законопроект.
За първи път се намери мнозинство, което има смелостта и куража да се изправи срещу 4 млрд. лв. Хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване. Неслучайно години наред този законопроект не може да пробие в нито един парламент.
За пръв път в него уреждаме статута на фирмите, които могат да извършват колекторска дейност. Досега всеки, без контрол от държавата, можеше да ходи по села и градове и да изнудва хората. Сега има ясен регламент кой трябва да го прави, как може да се регистрира и каква отговорност носи.
В законопроекта се уреждат правата на потребителите, които досега са били беззащитни срещу подобни своеволия.
Уважаеми български граждани, ако този законопроект стане факт и на второ четене,

няма да дължите повече от това, което сте взели като кредит

освен законната лихва. И никой няма да има право да слага такси, комисиони, да ви изнудва за суми, за които не носите отговорност. Предвиждат се тежки санкции за нарушителите.
Ако ние, екипът на министерството, Комисията за защита на потребителите, потребителските организации, колегите от управляващото мнозинство, не можем да ви убедим, моля да отделите 15 минути да прочетете секретния доклад на ДАНС за колекторските фирми, обърна се към опозицията вицепремиерът. В този доклад проблемът с колекторските фирми е описан като заплаха за националната сигурност. Можете да видите за какъв сив сектор става дума, какви черни пари в размер на 4 млрд. лв. се въртят в България на гърба на българския народ. И ще видите кой го прави, поименно.
Обобщих целите на закона за колекторските фирми: ред, правила и отговорност за тези, които събират потребителски кредити; защита на правата на потребителите; санкции за онези, които не се съобразяват със закона;

изсветляване на огромна част от финансовите потоци в България

Оставаме отворени за всички разумни предложения - да направим един по-съвършен закон, но да сложим ред и правила в държавата и да защитим хората, призова народните представители вицепремиерът.
Чуха се много аргументи против законопроекта, някои ще повторя. Да не се въвежда регистър на фирмите, които събират вземания - да оставим старото положение, да не се знае кой идва в дома ви, на какво основание нахлува през нощта и ви бие за 100 лв. Защото, видите ли, това било намеса на държавата в свободните взаимоотношения. Видяхме докъде стигнаха тези "свободни взаимоотношения", за да плаче половината български народ от насилие и от рекет.
Втори аргумент - човекът да не знае кой ще дойде при него и какво ще му иска, защото, видите ли, той през това време щял да си продаде къщата и никой нищо нямало да може да събере. Ако ще разсъждаваме така, няма смисъл изобщо от законодателство в България - да оставяме всичко на Дивия запад и нищо да не правим.
Трето: доброволно да ги оставим да си оправят отношенията. Ами, да, доброволно ги бият по градовете. За да стигнем дотук, очевидно доброволните отношения не са сработили.

Хиляди се оплакват, че доброволно не става
 
Досега всеки кредитор прехвърля вашето вземане на второ лице, той - на трето лице, без вие да знаете какво се случва. Явява се изведнъж трето лице в къщата ви и ви казва: "Вие сте взели едни 100 лв. преди, но сега трябва да ми дадете едни 1000 лв., иначе тежко ви чака." Това беше практиката досега. Какво ще се случи сега: преди да прехвърли кредиторът задължението ви на първо и на второ лице, ще ви уведоми писмено и ще ви каже: "Уважаеми г-н Георгиев, в дома Ви има право да дойде г-н Петров, на когото съм прехвърлил вземането, и той не може да Ви иска нищо повече от 100 лв., които сте взели като кредит. Ако Ви иска 101 лв., то това е незаконно."
Второ, досега никой не ви кани, уважаеми задлъжнели българи, доброволно да си изпълните задължението. Ако се приеме законът, преди някой да цъфне на вратата, ще получите покана за доброволно изпълнение.
Трето, досега можеха всякакви физически и юридически лица, които никой не ги знае кои са, да идват в къщата да ви тормозят, включително с насилие. Ако се приеме законът, ще може само определени лица, които са публични в регистър и трябва да отговарят на условия и изисквания. Ако дойде някой извън тези лица, имате право да го изгоните от къщата си.
Досега никой не може да оспорва нищо. Идва Петров и ви казва: "Дайте ми 1000 лв." Нямате право да оспорвате пред никого. Отсега нататък

ще имате право да оспорите тази претенция

Досега можеше по всяко време, денонощно, да звъннат по телефона, да ви закачат табелката на позора на входа на блока, да отидат при работодателя ви и да му кажат да удържи задължението от заплатата ви. Отсега нататък това не може да стане. Могат да звънят само до 8 часа вечерта и само от 7 часа сутринта, при определени условия, най-често на два дни веднъж. Не може да се лепи на входа на блока ви, не може да се ходи при работодателя ви, ако се приеме законът.
Досега може да сте взели 5 лв. и да се окаже, че дължите 500 лв., без да имате никаква представа как са станали 500 лв. Защото по веригата всеки си е начислил комисиона по вземането - всеки си е сложил по 100 лв., изпратил си е силовака да ви тормози и си взима за това от вашия дълг. Отсега нататък няма да дължите нищо повече от това, което дължите, плюс законната лихва, ако се приеме законът.
Досега тези събирачи на вземания не са длъжни да пазят никакви документи и не се отчитат на никого. Нямате доказателството, с което да си търсите правата. Отсега нататък тези същите са длъжни пет години да пазят договора, кореспонденцията между кредитори и задлъжнели лица, доказателства за плащания и т.н., за които им се търси отчет. И тези документи могат да послужат на

всеки български гражданин да защити правата си

Досега няма яснота кои фирми, колко са, къде са, имат ли седалище, имат ли капитал. Сега ще има публичен регистър и условия, на които трябва да отговарят тези фирми. Досега в тези фирми или физически лица, които идват по домовете ви, може да има осъждани, може да има хора с висящи производства за тежки престъпления. Отсега нататък е задължително в тези фирми, в управлението и изпълнението на техните права, да няма осъждани и да няма висящи дела срещу такива хора. Престъпни организации повече не могат да ви тормозят със силови методи.
Досега всички тези фирми действат, без да носят отговорност за неправомерните си действия. Сега, освен изредените дотук условия, те трябва да имат и застраховка "Професионална отговорност". Т.е. за техните неправомерни действия спрямо вас, уважаеми български граждани, ще имате застраховка, за да се изплатят всички вреди, физически и морални, които са ви нанесли.
Е, малко ли е това? И ако един от ГЕРБ излезе и ми каже на какво основание изчислихте, че законът урежда 17% от дълговете. Къде видяхте, че ги няма бързите кредити? Къде видяхте, че ги няма потребителските, та говорите само за ВиК и телефонните услуги? Принципно се уреждат всички неща - без проценти и без групи.



Изказване на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията пред народните представители при първото обсъждане в парламента на законопроекта за събиране на вземанията по потребителски договори, със съкращения

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ