17 Октомври 2024четвъртък17:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вузовете остават полупразни, запълнени са 42,9% от капацитета им

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 777

Университетите ни остават полупразни, тъй като капацитетът им не се запълва и наполовина - 42,9 на сто. Това показва приетата вчера от Министерския съвет актуализирана Национална карта на висшето образование за 2023 г. През предходната година този процент е бил 48, а година по-рано - 53.
Общият капацитет, определен от Националната агенция по оценяване и акредитация за всички професионални направления във висшите училища, продължава да нараства и достига 419 159 студенти спрямо 415 477 през 2022 г. Това всъщност е два пъти повече от броя на действащите студенти.
Свободният и неизползван капацитет е неравномерно разпределен по професионални направления и специалности от регулираните професии, сочи още Националната карта. Най-малка степен на използване на наличните възможности на вузовете се наблюдава в направлението "Математика" - едва 18,8%, малко по-висок е процентът в направленията "Теория на изкуствата"  и "Животновъдство". Така се оказва, че в общо 14 професионални направления и пет специалности от регулираните професии се използват под 30% от наличния капацитет. Освен това почти всички от тези направления са приоритетни и с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда.
Тревожно е и че в 40 професионални направления броят на действащите студенти представлява под 50% от определения капацитет, а 30 от тях се определят като приоритетни и за тях също се очаква недостиг на специалисти.
Отличници в това отношение са студентите по медицина, стоматология и педагогика, като в техните направление капацитетът е запълнен на над 80 на сто.
Завършилите висше образование у нас продължават да намаляват и се очаква да достигнат до 197 000 през 2023-2027 г.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 804

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 603

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 673

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ