30 Юли 2024вторник13:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нов свидетел описва хаос след взрива край Елин Пелин

Разследват две версии за причината за експлозиите - човешка грешка или умишлени действия

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 243

Нов свидетел разказа за хаос в първите минути след взрива край Елин Пелин. Кирил Тодоров, чиято къща е първата по линията между Гара Елин Пелин и Елин Пелин опровергава хвалбите на властите, че са реагирали бързо и адекватно. Той разбрал за пожара и тръгнал към мястото, но по пътя не видял полиция и линейки. Оказва се, че не охранителят, а именно Кирил Тодоров е успял да се доближи до складовете, открил е пострадалия доц. Петър Шишков, качил го е в колата си и го е закарал до най-близката линейка. Според него Шишков е бил в съзнание, макар и в тежко състояние.
Младият мъж недоумява защо медицинският хеликоптер не се е отзовал по спешност и смята, че е било възможно при наистина бърза помощ доц. Шишков, който е бил тежко обгазен, да бъде спасен.
Кирил се обадил на приятели и съседи да дойдат с пожарогасители да помогнат в опасната зона.
"Ако е било толкова опасно, защо районът не беше отцепен - аз как успях да се доближа до складовете? Няма ли някакъв протокол за това да бъде ограничен достъпът до складовете, за да не стигат хората до тях – след като има съвсем нормален път, до който можеше да бъде спряно?", пита очевидецът.
Вътрешният министър Калин Стоянов изрази изненадата си от появата на свидетеля на петия ден и попита защо не е отишъл при полицията да разкаже какво е видял, а в телевизионно студио.
Междувременно от прокуратурата съобщиха, че се разследват две версии за причината за експлозиите - човешка грешка и умишлени действия.
В неделя бяха открити още две тела на мястото на изгорелите складове. Данните от съдебно-медицинската експертиза сочат, че причината за смъртта им е баротравма, т.е. починали са от взрива.
Предстоят и сложни технически експертизи, които ще помогнат да се установи какво точно се е случило в базата за производство на фойерверки. "До момента е огледана едва една осма от територията на складовете. Все още не са изследвани записи от камери и не може да се каже дали съдържат информация или са напълно унищожени", каза следователят от Националната следствена служба Иван Делчев. От МВР посочиха, че по време на взрива в складовата база е имало шестима души.
В понеделник сутрин представители на държавните институции и общинските власти се събраха при управителя на София-област Силвия Арнаутска, за да се установи какво е направено до момента, какви мерки са предприети и какво следва оттук нататък.
Все още има горящи точки в складовете, които застрашават живота на органите и се очаква в близките дни затишие на взривовете, но докато има опасност за живота и здравето на хората няма да се допуска влизане в складовете и да се извършват обстойни разследващи дейности, стана ясно след срещата. Създадена е комисия, която е минала през всички засегнати къщи, които към момента са над 30.
Междувременно друг пожар избухна в цех на предприятие "Свилоза" в Свищов. Пожарът е бил потушен и ситуацията е овладяна. Всички служители са изведени от цеха. Няма данни за опасност от замърсяване на въздуха.

Такса смет може да поскъпне седем пъти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 143

София предупреди Скопие да не блокира коридор номер 8

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 143

Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Крайнолеви били виновни за саботажите във Франция

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Ердоган се закани да нахлуе в Израел

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Мицкоски: Късаме български паспорти щом влезем в ЕС

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Заблудите на Мицкоски

автор:Велизар Енчев

visibility 0

/ брой: 143

Безумия

автор:Евгени Гаврилов

visibility 0

/ брой: 143

Гавра с правото

visibility 0

/ брой: 143

"Изключително разочароващи резултати"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ