17 Септември 2024вторник07:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плевнелиев обеща работещ служебен кабинет

В последните си дни 41-ото НС трябва да приеме Закон за енергетиката и мораториум върху Закона за Черноморието

/ брой: 45

автор:Веселка Венкова

visibility 814

Ефективно, професионално и добре работещо служебно правителство обеща президентът след първата консултативна среща с парламентарните групи. Най-важни ще бъдат приоритетите и програмата, които ще станат публично ясни, а после ще търся хората, които ще бъдат полезни, заяви Росен Плевнелиев.
"В понеделник връчвам мандата на ГЕРБ - те декларираха, че ще го върнат възможно най-скоро, следва вторият - БСП, след това третият - ДПС", обясни държавният глава. Той изрази намерение парламентарните избори да се проведат в края на  април - най-късно до средата на май и ако се върви към спазването на този срок, към края на следващата седмица 41-ото НС ще бъде разпуснато. В рамките на една процедура заедно с експерти от парламента и хора от ЦИК ще уточним точната дата, заяви Плевнелиев.
Важни мерки и законодателни промени ще бъдат приети в последните дни на този парламент, за да гарантираме приемането на някои важни и смислени закони и да дадем възможност на служебното правителство да работи спокойно, обеща Плевнелиев. Той посочи, че трябва да се приемат промени в Закона за енергетиката, за да се създадат условия "за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение". В последните си дни парламентът щял да работи за възможен мораториум върху Закона за Черноморието, "имайки предвид темите с дюните и националните паркове".
Служебното правителство трябва да гарантира спазването на разпоредбите на новия Избирателен кодекс, да работи за пълна прозрачност и демократично провеждане на изборите, поръча президентът и обеща да бъдат поканени разширени мисии на ОССЕ и ПАСЕ, които да дадат допълнителна легитимност на изборите.
Плевнелиев обеща експертно, професионално и надпартийно служебно правителство. Той обаче заяви, че още няма никакви ясни кандидатури за премиер и министри.
"Обърнахме специално внимание на ролята на МВР и на службите за провеждане на тези избори. Нека да бъда много ясен, пожелавам си това да бъде състезание на политически платформи, на личности, което да работи за доверието на гражданите", отбеляза държавният глава. Като важни задачи на служебното правителство той посочи, освен  провеждането на изборите, работещите институции и овладяването на кризата, гарантиране на финансовата стабилност на държавата, усвояването на средствата от европейските фондове и дейността на ДКЕВР, "на която ще се опитаме да развържем ръцете, за да може да си свърши работата в интерес на гражданите".
"Не може служебното правителство да бъде второ издание на управлението на ГЕРБ. Няма да приемем под никаква форма участие в служебно правителство от страна на ГЕРБ", заяви преди началото на консултациите лидерът на БСП Сергей Станишев. Той настоя служебният кабинет да каже най-напред какво е състоянието на държавата, как се изпълнява бюджетът, на колко е паднал фискалният резерв и какви са реалните задължения на болниците. Станишев заяви, че изпитва подозрения към "извънредно много хора в държавата", които се канят да фалшифицират изборите. Затова той поиска масова чистка - Цветан Цветанов и хората от неговото обкръжение да нямат досег с ръководството на МВР - това включва зам.-министрите и ръководителя на ГДБОП Станимир Флоров, областните управители, назначени от ГЕРБ, при които ще се съхраняват изборните книжа. Станишев поиска и оставката на шефа на "Информационно обслужване", което по традиция брои изборите, защото с изявленията си проф. Михаил константинов показал готовност да фалшифицира изборни резултати. Там да бъде назначено ръководство, в което да са представени всички политически сили, посочи лидерът на БСП.
Според Станишев служебното правителство ще трябва спешно да предприеме мерки, които да отговарят на исканията на хората от протестите, трябва да се изясни ситуацията с цените на тока и състоянието на здравеопазването. Трябва да се осигури плащането на увеличението на пенсиите от първи април и увеличението на учителските заплати, за да могат хората да оцелеят, посочи Станишев.

 

 

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 663

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 908

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 963

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 555

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ