14 Юли 2024неделя09:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разгромът на българското земеделие

Една неочаквана гледна точка върху упадъка на българското село и възможностите за неговото възстановяване

/ брой: 234

автор:Боян Бойчев

visibility 1656

Неотдавна в ръцете ми попадна твърде интересна книга - "Разгромът", издадена от "Български писател". Освен с приковаващото заглавие, творбата ме заинтригува и с подзаглавието - "Откъс от моя несъстоял се диалог с президента д-р Желю Желев." Написан в жанра документална публицистика, трудът на Петър Ангелов изяснява причините за упадъка на българското земеделие. Този упадък и грешките в прехода авторът основателно свързва с името на Желю Желев. В годините преди да стане държавник, д-р Желев яростно защитава земеделските кооперации, но след като става президент, поема по съвсем друг път, а идеята му за връщане на земята на техните собственици в реални граници и отказ от всякакъв вид сдружаване, осъществена заедно с министър-председателя Филип Димитров под чуждо влияние и натиск, на практика унищожава българското земеделие. Това е и основната причина за обезлюдяването на българското село.
По тези въпроси е имал намерение да дискутира авторът на книгата с д-р Желю Желев, но смъртта на президента го лишава от тази възможност. Затова и диалогът е несъстоял се, задочен.
В своя труд Петър Ангелов си служи с множество факти и аргументи. Но той не гледа едностранчиво на протичащите събития, а посочва и редица примери на успешно възстановяване на българското земеделие, птицевъдство, лозарство и др. през последните години.
Авторът на книгата "Разгромът" Петър Ангелов е завършил Висшия селскостопански институт в София. Бил е главен агроном и председател на ТКЗС, член на изпълкома на ОНС. Дългогодишен директор на държавното издателство "Земиздат". Романът му "Жаравата" през 1983 година печели национална награда за дебют в литературата, а "Чеда на Бога" е обявен от СБП за роман на 2006 година. Негово хоби е рисуването - има няколко самостоятелни изложби - живопис и графика. Член е на СБП.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ