22 Август 2024четвъртък13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ефектът на стената

България все още е непозната страна, не можем да разчитаме единствено на розите и киселото мляко, за да провокираме интерес

/ брой: 137

автор:Петър Герасимов

visibility 3101

Преди няколко дни столичен вестник писа, че световноизвестният американски писател Дан Браун наскоро научил от българин, че съществува и православна църква. Какво толкова? Човекът е роден и живее на хиляди километра от България (и останалите православни страни от Източна Европа) - защо пък е длъжен да знае всичко? Но тук има и една малка подробност: въпросният автор, издаван в 51 държави, дължи голяма част от славата си на - ако мога така да кажа - религиозни трилъри. Дан Браун чудесно познава света на католицизма, самият той е от праведно католическо семейство, а майка му дори на младини е пяла в местния църковен хор. Освен това той е интелектуалец от висока класа, човек с много широки културни интереси, сюжетите на произведенията му са пръснати из цял свят.
От друга страна, православието се изповядва от стотици милиони вярващи - това не е някаква потайна секта, чието съществуване е чудесен сюжет за приключенски роман, а държавна религия в България, Гърция, Сърбия, Русия, изповядва се в Близкия изток и Япония, та и в Латинска, та и в Северна Америка. Тогава на какво се дължи тази мила

изненада на Дан Браун

авторът на книги за религиозните тайнства?
Преди да отговоря, ще се върна няколко години назад, в летен ден, когато отпивахме с един възрастен турист - парижанин, по чаша  червено българско "каберне" в курорта "Албена". Човекът беше идвал вече четири-пет пъти на море у нас и ми разказваше любопитна история: преди да тръгне последният път за "Албена", той споделил с личния си лекар, че смята да летува отново в България. "Къде?! - почти се ужасил френският Ескулап, - та това е мюсюлманска страна, там воюват, там е студено..." Събеседникът ми с усмивка обясняваше как разяснил на висококултурния парижки медик, че първо - България не е мюсюлманска страна, че второ - там не воюват и не е студено, и трето - че в хотел "Орлов" (специализиран за гости от Франция) всички - от администратора на рецепцията до хотелския лекар говорят приличен френски. Защо ви занимавам с всичко това, драги читатели? Защото зад невинните на пръв поглед историйки с Дан Браун и мосю туриста от Париж  се крие една ужасна истина.

Никой не знае нищо за страната ни

Думата "никой" може да ви се стори пресилена, но погледнато в по-широк, както сега се казва - в глобален план - това си е самата "шаячна истина". И не говоря за средностатистическия мистър Еврибади от Америка или мосю "Тульмонд" от Франция - те наистина не знаят, а пък тези, които са научили нещичко, главно от личен опит, се броят на пръсти. Страшното е, че и културните хора - писатели, лекари, инженери, бизнесмени, журналисти и какви ли не още, си нямат хал-хабер от България. Тъжно? Не, страшно! Ако имаме предвид, че когато си тотално неизвестен, на практика си нищо... Пак силни думи, пак обобщения, ще каже скептикът. А няколкото милиона туристи годишно? А износът ни за Европейския съюз? А българската роза? А киселото мляко? И т.н., и т.н. Затруднявам се да кажа нещо ново за втръсналата от повторения мантра "роза - кисело мляко", но само ще добавя, че основният поток туристи, идващ у нас, е от Русия, Румъния, Германия, Сърбия (и то главно от бившата ГДР, възрастни хора, които техните богати братовчеди от Западна Германия наричат шеговито "дедерони"). Тоест - позната картинка. А останалият свят? А онези с големите яхти, които спират в Сан Тропе и Карибите, край "белия" остров Санторини (където само ако кихнеш, ще ти вземат сто долара), а тежката "средна класа"? Нема никой, както би казал шопът. Ние сме страната с най-евтин туризъм, за най-евтини гости.
Защо ли? Защото, на първо място, не ни познават, а оттам ни нямат никакво доверие. А както гласи известната поговорка "Парата е страхлив елен..."
Преди близо четвърт век падна прословутата Берлинска стена. Всеки българин е свободен да пътува където ще, всеки чужденец е добре дошъл у нас. Така е, ама идват ли, инвестират ли у нас, имат ли ни доверие? Ъ-ък-ъ!, би казал отново шопът. Наистина,

историята не е от вчера

- имам предвид изгубения зад Берлинската стена четвърт век. От целия бивш Източен блок България може би днес е в най-лошо положение, що се отнася до популярност и авторитет. Да погледнем останалите: Русия (велика сила), Чехия, Полша, Унгария - страни от Централна Европа, за ГДР - да не говорим, то просто си влезе в обятията на майка Германия. И какво остана? Розата, киселото мляко, мамалигата и граф Дракула - сиреч България и съседна Румъния. Но все пак Румъния е страна с два пъти по-голяма площ и три пъти по-голямо население, има си Плоещ (нефт!) и разни други природни благини. Така че твърдо си оставаме на опашката...
Преодоляването на невидимата стена от пренебрежение, непознаване (и дори страх!) е много труден и мъчителен процес. Но абсолютно необходим, ако искаме да се измъкнем от окаяното си положение. И като човек, тъпкал земята повече от 70 зими (както казват индианците), пак ще ви върна половин век назад - през 60-те години, когато един американски руснак, бизнесменът Терещенко, бивш член на директорския борд на "Кока-кола", публикува мемоарите си. Измежду многото страници в главата ми е останал един характерен пасаж: авторът описва как някъде през 50-те години шефовете на световноизвестната напитка решили да намалят със стотина милиона долара годишната реклама. "Та нас ни знае всяко дете, всеки дядо, всеки бял и черен! За какво да хвърляме на вятъра толкова пари?" - казал един от директорите и всички останали гласували в негова подкрепа. И авторът на мемоарите си спомня как фирмата "Кока кола" след този "уместен" ход трябвало да похарчи пет пъти по 100 милиона в зелено, за да си възвърне предишното ниво на продажба. Както се досещате, става дума за значението на рекламата, и то дума казана не от който и да е, а от един ас в световния бизнес.

А къде е нашата реклама за България?

Нема никой - казва отново шопът. Преди да избухне демокрацията, България (както и всички страни в света) разполагаше с държавна рекламно-информационна агенция - "София прес". Там работеха най-добрите преводачи (сега разпръснати по всички нива на управлението), там се печатаха вестници и списания на чужди езици, приемаха се чуждестранни журналисти и т.н. Светлите умове от първия кабинет на СДС решиха, че това е "мръсно, ченгесарско свърталище" и му дръпнаха шалтера - спряха му бюджета. Сега под названието "София прес" се подвизава зала за пресконференции и две сгради, пълни с какви ли не наематели. Но да се върнем към определението "ченгесарско": да, в "София прес" се въртяха и агенти на ДС, както беше и във Външно министерство, и в Министерството на търговията, и къде ли не. Но някой да е закрил българската дипломация или търговия? Не. А някой друг, освен страната ни, от Източна Европа да е закрил рекламно-информационната си агенция? Не. Ходът е много прост - махаш "лошите"(а какво да кажем за американската ЮСИА, филиал на ЦРУ, или за бившата  радиостанция "Свободна Европа", пълна с щатни шпиони?) и слагаш нови хора. Но запазваш дейността на една рекламна институция, жизнено важна за държавата. Но колко по-лесно (и държавнически умно) е да вземеш дебелия червен молив и храс-прас! да зачеркнеш напълно нещо. Както направихме със земеделските стопанства, с индустрията и т.н.
Сега, когато на сцената има нови политически актьори, бих си позволил да призова към възстановяване на една сериозна  рекламно-информационна структура като "София прес"(с ново име и с нови хора, отговарящи на изискванията на 21 век), защото в момента тази жизнено необходима функция е в ръцете на анонимни чиновници от различни министерства и ведомства, които често стават за смях и харчат напразно огромни суми (да си спомним скандала около бездарното туристическо лого, за което бяха пръснати стотици хиляди левове). Такава агенция ни е нужна, и то час по-скоро, защото иначе - като фирмата "Кока-кола" по времето на Терещенко, ще се наложи да извадим за същото пет пъти повече пари от скъсания си джоб.

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 0

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ