01 Юли 2024понеделник20:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БРИКС минира санкциите

/ брой: 9

visibility 1624

Bloomberg      

Групата БРИКС отдавна се прояви с това, че отново и отново се оказва неспособна да реализира пълния си потенциал. Вътрешните противоречия са наистина смазващи: интересите на членовете се разминават и това пречи да се води съгласувана политика. Бразилия, Русия и ЮАР са износители на суровинни продукти, а Индия и Китай, напротив, са вносители.  
Тази година обаче блокът предприе дръзка стъпка и реши да задълбочи многократно вътрешните противоречия, като прие цели пет нови члена - Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
Първоначално се предполагаше, че ще бъдат шест, но новият президент на Аржентина по обичайния си "сдържан" маниер заяви, че няма ни най-малко желание "да сключи съюз с комунистите", така че вторият южноамерикански член на групата отпадна от само себе си. БРИКС компенсира това, като прие четири близкоизточни страни от зоната на стабилност и сътрудничество, както и пета - Етиопия, в която само преди година завърши

разрушителна гражданска война

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са партньори, а Риад с готовност дава милиарди на режима в Кайро, за да го държи в приятелска орбита, но Иран и Саудитска Арабия враждуваха цялото последно десетилетие и отчаяно се бореха за влияние в региона. Иран подкрепя бунтовниците хути в Йемен, против които Саудитска Арабия води дълга и безрезултатна война. В Етиопия бушува гняв заради факта, че правителството премълчава за отдавнашното преследване на мигранти (вероятно, стигащо даже до масови убийства, както твърдят правозащитници). По този начин приемането на нови членове не само не заглади съществуващите пукнатини в БРИКС, но и изостри разприте.
Трудно е да си представим как група, която винаги е имала затруднения да получи конкретни резултати, ще постигне нещо съществено, ако членовете й са на нож дори едни с други. Обаче с появата на нови участници се разкриха няколко области, които изискват съсредоточено внимание. Има вероятност именно в тези конкретни области БРИКС+ да се окаже необичайно ефективен.
Една от тях е финансирането на инфраструктурата. Единствената реална институция, която блокът успя да изгради, е Новата банка за развитие (НРБ) със седалище в Шанхай. "Банката на БРИКС", която в момента се
ръководи от

бившата президентка на Бразилия Дилма Русеф

е упълномощена да отпуска заеми за инфраструктурни проекти, които останалата част от многостранната архитектура игнорира. Един от малкото въпроси, по които членовете на БРИКС са на едно мнение, е, че развиващите се икономики се нуждаят от повече проектно финансиране. Освен това те желаят тези пари да се разпределят в съответствие с местните искания, а не според нормите на Запада.
От двете финансови институции под егидата на Пекин - НРБ и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) - втората има по-добра капитализация и е по-ефективна като кредитор.
Може би против "джобната" банка работи самата структура на алианса. След началото на руската специална операция в Украйна тя не изпълни всички финансови санкции на Запада срещу един от своите основатели. Скоро след това агенция Fitch понижи рейтинга на банката от АА+ до АА. (За сравнение - АБИИ получи от същата агенция рейтинг ААА.) Затова ръководството на НРБ разчита, че членството на Саудитска Арабия и ОАЕ ще донесе мощни вливания на капитал от богатите петролни държави.
Новата банка за развитие може да помогне и за още една обща черта на

Иран, Русия, Бразилия, Саудитска Арабия

и много други членове на БРИКС+ - неприязънта към долара. Забравете всички разговори за "дедоларизация" - както всеки, който купува петрол от Русия или Иран, ще потвърди, ние все още сме крайно далече от свят, в който сделките в долари могат да бъдат избегнати. Но НРБ успя в едно: в отпускането на дългосрочни заеми в собствените валути на развиващите се страни. Те представляват почти една четвърт от нейните кредити. Това все още не представлява непосредствена заплаха за господството на долара. Обаче това е първата стъпка към създаването на отделно обособени, макар и значително по-скромни, парични потоци, които не попадат под санкциите на САЩ.
За сегашния президент на БРИКС това е водещ приоритет. От 1 януари

председателството на групата премина към Русия

и трябва да се мисли, че приоритетите на Москва ще заемат високо място в първоначалния дневен ред на разширената група. Русия вече купува дронове от Иран, сътрудничи със саудитците в ценообразуването на петролния пазар и изгражда за Египет ядрен реактор, който ще покрие до 10% от нуждите му от електроенергия. Само по себе си двойното увеличаване на размера на БРИКС не превръща блока в сериозна заплаха за Запада. Но това може да отслаби западното влияние върху такива страни като Русия или Иран. И като се има предвид, че и в Газа, и в Украйна пламтят конфликти, това не е маловажно.

Позиция на БСП

автор:Дума

visibility 25

ГДБОП разби база за производство на фалшиви пари

автор:Дума

visibility 485

Как да се предпазим от пожари?

автор:Дума

visibility 475

Без Корнелия Нинова на прекия избор

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 122

Токът поскъпва средно с 1,77%, парното поевтинява с 8,47%

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 122

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 122

ДДС приходите няма да излязат и тази година

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 122

Служебната власт с нов заем от 400 млн. лв. през юли

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 122

Третата световна ще започне от Израел

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 122

Франция избира Национално събрание

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 122

Орбан обяви нова група в Европейския парламент

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 122

Докъде се докарахме

автор:Мая Йовановска

visibility 442

/ брой: 122

С такси, без такси

автор:Деси Велева

visibility 385

/ брой: 122

Избори

автор:Марин Милашки

visibility 384

/ брой: 122

Голямата цел на БСП - обединението в ляво

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ