01 Юли 2024понеделник02:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал

Шефът на Военното разузнаване: Атанас Атанасов опита да вербува наши служители

Лидерът на ДСБ се опитвал да накара разузнавачите да работят лично за него с обещание за кариерно развитие

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 2040

Директорът на служба Военна информация бригаден генерал Венелин Венев даде разяснение в пленарната зала на Народното събрание по  повод скандални данни за вербовка на служители на службата по поръчка на депутата Атанас Атанасов.
В началото на април стана ясно, че лидерът на ДСБ се опитал да вербува двама директори на дирекции в Служба „Военно разузнаване“ - СВР, за да работят лично за него срещу обещание за кариерно развитие.
Според рапорти от юли м.г. двама директори от СВР са били привикани на разговор в кафене „Ларгото“, в центъра на София, до Министерски съвет, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанасов с предложение за кариерно израстване в службата срещу лична лоялност и предоставяне на вътрешна служебна информация. И де факто, и де юре този тип вербовка е незаконна и представлява опит за формиране на паралелна частна тайна структура за лична политическа употреба.

Това  е престъпление
по служба и грубо нарушаване на закона

"Служба "Военно разузнаване" подаде сигнал до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация"
СВР сезира и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за действията на шефа на ДСБ", разказа пред депутатите Венев.
Тогава и министърът на отбраната Тодор Тагарев, пряк началник на Военното разузнаване, обяви пред медиите, че за действията на Атанасов е сезирал премиера Николай Денков. Информиран бил и лидерът на ПП Кирил Петков.
"Понеже ген. Атанасов не може да отстрани директора на Служба „Военна информация“, изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите, независимо от останалите политически партньори", разказал съветникът на тогавашния премиер Денков Веселин Марков
"Премиерът Николай Денков се срещна с мен в началото на мандата си, тъй като службата на стратегическо ниво се управлява от премиера. Службата ни е постоянен обект на атаки от конкретни лица в страната. Благодаря на премиера Денков за сътрудничество. В контакт с мен по-късно влязоха офицери от резерва и поискаха да разреша разговор с двама служители на Военното разузнаване със съветник на премиера. Определих двама от по-младите наши шефове на дирекции, заповядах им да бъдат пред парадния вход на МС. Те се явиха там, но вместо в МС с тях е говорено в кафене на МС. Офицерите ми доложиха в рапорт случилото се. Рапортите са явни и не са класифицирани. Веднага бяха докладвани. Изпратих сигнал до главния прокурор със съмнение за престъпление. Докладвахме за сведение и до главнокомандващия, премиера, председателя на НС. Документите са явни, скандални и са привлекли вниманието на отделни журналисти", обясни пред депутатите Венев.

Рапортите са от
двама полковници

и те изтекоха в интернет, разговорите се водят от съветник в МС Марков. Там се казва, че Атанас Атанасов иска свои хора от заместник директорите на Военно разузнаване. Щяло да се иска съдействие за назначаване на "наши хора" в СВР и писане на опорни точки за г-н Атанасов, обясни шефът на военното разузнаване.
"Започна кампания срещу служба Военно разузнаване", възмути се Венев.
"НС за нас е част от командната верига и се отнасяме внимателно към НС и депутатите. Не бих могъл да правя хипотези относно това какви са били целите на въпросната група, затова сме давали сигнала към прокуратурата и ДАНС. Всяка хипотеза може да е вярна или невярна и има презумпция за невинност. За мен е факт, че това се е случило, но с каква цел - не съм аз, който трябва да каже това", обясни той на депутатски въпрос.
Николай Денков заяви, че няма съмнение, че Военното разузнаване е включено в политическа поръчка, с която се удря един от лидерите на политическа партия.
"Защо тези рапорти са подадени 6-7 месеца по-късно от събитията, които са описани през месец юни. Защо не съм информиран за 6 месеца, че има проблем с мой съветник, попита той. Двата рапорта са публични и всеки може да провери, че цялата история се базира на твърденията на един човек. Разпитани ли са другите хора, които са били на тази среща", попита Денков.
"Има документ от комисията за сигурност на информацията, който казва, че тези рапорти трябва да бъдат засекретени, но явно те нарочно са оставени публични", отсече той.
"На мен веднага ми беше доложено какво се е случило, незабавно след като се прибраха един след друг. Оставихме ги да отлежат. Пратихме момчетата на детектор преди да шумим по случая. След като минаха процедурата, същото се случи и с тези, с които работят. След като се убедихме, че това, което казват, е така, бяха изведени тези рапорти и по закон информирахме командната верига", отговори Венев.
"Не мога да долагам, че имам съмнения преди да сме установили нещо. Какво да кажа, тук има един депутат с неприязън към нашата служба. В един от рапортите липсват страници, при първото изпращане до НС. В някои коментари сме спестили някои емпатии на г-н Атанасов, но, ако се стигне дотам, ще доложим. Факт е среща, факт е предложение, факт е изучаване и че тези служители щели да бъдат предложени не по законовата процедура като офицери от българската армия. Единият бил по-харесван", изтъкна шефът на Военното разузнаване. Според него скандалът продължава, защото ДАНС е провело разпит на негови служители.
Депутатът Атанас Атанасов взе думата за лично обяснение.
Той разкри текст на есемес, изпратен до няколко души в НС, за който той попита дали Венев се разпознава. "Как ти се струва, не можем повече да го търпим този нагъл дърт комунист.... Гномът и дъртите ченгета ще ме реформират......Ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии...Документите между другото са явни, за да могат да изтекат в медиите", гласи част от есемеса.

"Това ми прилича
на СРС"

отговори Венев.
"Това, което се разиграва тук, е изключително грозно и омерзително", коментира депутатът от БСП Иван Иванов. "Ако това е истина, е опасно и грозно", допълни той.
"Освен този случай, който се изнася пред нас, има ли други случаи на политици, които са се опитвали да кадруват и да наложат свой начин на работа в службата", попита той.
"Съгласен съм с казаното. Ние сме уведомили и партньорските служби, те знаят. Ръководя службата от юли 2021 година, имали сме и редовни, и служебни премиери, двама от редовните са Петков и Денков. Подобно вмешателство ние не сме имали. Пътят е чрез искане на оставка, процедурата минава през президента и това е", отсече Венев. "Не се е случвало никога служебният премиер и министър да поискат смяна", заяви той.
Павела Митова от ИТН заяви, че е налице опит за натиск върху един издигнал се по заслуги генерал от друг генерал, станал такъв по политически причини. "Използвани ли са сересета и как ще коментирате съдържанието на тези есемеси, които звучат достоверно", попита тя.
"В армията по-трудно се стига до подобни звания. За сересе не знам дали е ползвано. Факт е, че сме въвели система за ранно предупреждение за сигнал по есемес за изостряне на вниманието на неща, които предстоят. Нека се покаже този есемес, на кого съм го пратил и скриншотове. Този, който инициира този разговор да разкаже как е стигнал до това съобщение", каза Венев.


Борислав Гуцанов:
Това е разпад на държавността

„С най-голямото уважение към Служба „Военно разузнаване“, една от най- достойните служби на Република България, но излиза, че  и тя е пробита, ако смс-ът, който ген. Атанас Атанасов изчете от парламентарната трибуна, е верен“. Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“
Борислав Гуцанов по време на изслушването на директора на Служба „Военно разузнаване" в Народното събрание.
Според него информацията, която народните представители са получили, е изключително сериозна и говори за разпад на държавността в България. „Първо, съветник на министър-председателя си позволява да вербува офицери от българското военно разузнаване. Второ, да има теч на кореспонденция на
директора на българското военно разузнаване, която да бъде изнесена от народен представител – това минава границите на нормалното“, подчерта Гуцанов.
Той постави въпроса кой следи телефоните на директора на Служба „Военно разузнаване“.  
„Ако има такъв пробив в системата за сигурност и наистина е бил подслушван или
по някакъв начин му е взета кореспонденцията, за какво иде реч? Още по-голям въпрос – от изнесения смс от ген. Атанасов излиза, че може би всеки един народен представител е подслушван“, коментира Гуцанов. Социалистът подчерта, че проблемът е изключително сериозен и призова компетентните органи, отговарящи за сигурността на информацията на службите, да вземат спешни мерки.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1629

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1371

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 2014

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1719

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1629

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1475

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1293

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1582

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1625

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1559

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1430

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ