19 Юли 2024петък14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

Тя поиска повече пари за отбрана и служба за борба с дезинформацията

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 351

Досегашният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе преизбрана от Европейския парламент за нов мандат от пет години. Тя получи 401 гласа подкрепа при необходими поне 360, “против” бяха 284 евродепутати, 15 се въздържаха, а 7 подадени бюлетини бяха недействителни, съобщи председателката на ЕП Роберта Мецола.
Ден преди гласуването в пленарната зала в Страсбург, водачът на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин заяви, че ще гласува "против" кандидатурата на Фон дер Лайен.
"Не видях у нея визионерство и ангажимент към важни за социалистите политики. За да преодолеем проблемите в ЕС, да се върнем по-сериозно на глобалната сцена, да видят хората, че институциите на европейско равнище си вършат работата, както те очакват, имаме нужда от промяна", обясни той.
Представяйки политическите си приоритети за следващите пет години, Фон дер Лайен заяви, че ще запази курса на екологичния преход в Европа, като същевременно ще намали тежестта му върху промишлеността.
„Следващите пет години ще определят мястото на Европа в света през следващите пет десетилетия. Ще определят дали ние сами ще определяме бъдещето си, или ще се оставим то да бъде определяно от събитията или от другите“, каза тя преди тайното гласуване.
След като обеща да подкрепя Украйна, докато е необходимо, Фон дер Лайен заяви, че свободата на Европа е застрашена и тя трябва да инвестира повече в отбрана. Тя обеща да създаде „истински европейски отбранителен съюз“ с водещи проекти в областта на въздушната и кибернетичната отбрана.
ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.
Тя критикува визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците.
Крайнодясната румънска депутатка Диана Шошоака бе изгонена от пленарната зала в Страсбург заради обидни възгласи по време на дебат след речта на Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 136

Стармър иска затопляне на отношенията с ЕС

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 136

Байдън се оттегля, ако лекарите преценят

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 136

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 288

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ