19 Юли 2024петък16:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки: Иван Янев

Бедствие

Жълтите павета не горят, нали?!

Докато ви плашеха с Путин, ви превзеха държавата и сега ще трябва да си я върнете

/ брой: 136

автор:Мартин Карбовски

visibility 714

Колко е страшен Путин днес? По-страшен ли е от БНР, които последните години написаха “…артисти вдъхват нов живот на село Воден…”?!
По европейски програми ли се вдъхна нов живот, а по коя програма закъсня евакуацията на селото днес?
В село Воден, което гори в момента, живее един артист от Destructive Creation, който мажеше с боя паметници в центъра на София, защото бяха руски. Този артист как ви помогна и как Путин точно ви попречи да оцелявате?!
Докато ви плашеха с Путин, ви превзеха държавата и сега ще трябва да си я върнете.
А Путин, не се заблуждавайте, на хора като вас няма да помогне, питал съм.
Защото колко страшен е Путин повече от това , че дадохте милиарди за самолети, а пожарната ви е съветска?
Путин не може да по-страшен от глупаците, които избирахте, а те избраха да са сервитьори на НАТО.
Колко е страшен Путин повече от това, че вече имате летище, на което да кацат тежки самолети, носещи войска и оръжие, но вие нямате тежки самолети, нямате и войски, и оръжие – за кого е летището и от какво ви лишиха, докато го строяха?!
Колко да е страшен Путин? Повече от двеста нови БМВ-та за полицията и нито един летателен апарат за гасене на пожари?!
Колко да е страшен и лош Путин – по-лош от водния режим в Севлиево, София област или Търговище? По-лош от селото с шест човека, което изгоря, по-лош от Главчев, който се намаза на обувките на президента Байдън, който не го позна и не го и помни?
Колко по-лош може да е Путин от хората в Европарламента, които вчера поискаха извън всяка законност всяка европейска държава да дава част от БВП за да помага на Украйна?
Путин да е по-лош от всички наши тагаревци, които дават на Украйна нови, платени реактори, парогенератори, ракети, бтр-и и още, и още?.. едва ли е по-лош.
Колко да е по-лош Путин от вътрешния министър, който е в горящото село Воден и който ни започва изреченията си с думите… "най-хубавото, което се случва в момента е…"
Путин е доста по-адекватен. И не е по-лош от оправданията, че не е било възможно да се съобщи на хората да се евакуират…
Колко да е по-лош Путин днес?
За утре не знам, но днес Путин е екранното чудовище, зад чийто параван вашата къща гори, а вашите политици ви предадоха. И предадоха е най-меката дума.
Колко да е по-лош Путин, Тръмп и Байдън взети заедно от едно такова предателство?!
Снимките са от горящото село Воден и не са любопитен факт и не са забавление. Хората спасяват най-ценното - кон и пушки. Защото когато ти запалят държавата - само това ти трябва. Позор за Главчев и всички политици днес - България гори не е патетика!
Снимките са на нашия колега и колега на много други екипи Иван Янев... Оцеляха ли всички, Иване? Изгоря ли селото? Нема кой да пита - жълтите павета не горят.

Lentata.com


Воден след пожара:

"За 10 минути изгоря като факел.
Няма живот вече в това село"


Задушаваща миризма, пепелища, изгорели 10-15 къщи. Такава е картината в ямболското село Воден ден след огромния пожар. Димът го няма, но хората описват случилото се като кошмар, съобщи БНР в свой репортаж.

Думи от огнения ад

"Червено небето. Почна да идва отгоре. Като лумна, като почна да пука - такъв страшен дим беше! Полицаите ни измъкнаха от къщите."
"Около нас всичко е изгоряло. Няма какво да гори вече."
"Сухо е. Отнякъде е тръгнало. Не е от селото пожарът."
"За 10 минути изгоря като факел. Тази вечер сме под звездите."
"Всичко, което сме събирали 40 години, е пепел."
"Половината село е изгоряло. Няма живот вече в това село."

Доброволците

Рисковете за здравето и живота са реални, затова трябва да се спазват основни правила. Има нужда от хора, които да помагат, но трябва да запазим човешкия живот на първо място, коментира пред БНР д-р Ясен Цветков от Националната асоциация на доброволците, която отправи призив за събиране на доброволци днес в село Отец Паисиево.
"До късно снощи ситуацията не беше много позитивна. Продължава да гори. Има остра нужда от доброволци. Гасенето на пожари е доста опасно занимание."
Запитан как са екипирани доброволците, д-р Цветков отбеляза, че "има недостиг на много неща", защото "системата, както е организирана, не задоволява всички потребности, за да можем да вършим тази работа".
"На терен хората са подготвени. Там се прави възможно най-доброто", подчерта Цветков, но беше категоричен, че организацията на доброволците в страната не отговаря на условията.
"Такива бедствия вероятно ще се случват все по-често и ще бъдат все по-тежки. Рисковете нарастват, но нашата организация е далеч от средните европейски нива. Има нужда и от подобряване на нормативната уредба. В момента системата е изключително тромава. Има проблеми с оборудването, с екипировката."
По думите му, сега е трудно доброволци от едно място да се използват на друго.
Според д-р Ясен Цветков има "крещяща нужда" от подобряване на законодателството за доброволните формирования.

Животните

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза по БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). На първо време се доставят фуражи и друга храна за бедстващите животни в опожарените райони, уточни той.
Програмата "Де минимис" изплаща на база унищожени животни и унищожен фураж, но пасищата минават по друга процедура, отбеляза Караколев.
Държавата трябва да реагира нестандартно, защото ситуацията е такава. Трябва да покаже на тези хора (потърпевшите стопани), че е загрижена, смята той.
Симеон Караколев акцентира върху изгорелите заради жегите пасища, не само в районите с масирани пожари, и върху спешната нужда от подпомагане на животновъдите.
"Не е ОК да стоим и да чакаме баба Пенка да си пусне заявлението", обобщи той.

БНР

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 136

Стармър иска затопляне на отношенията с ЕС

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 136

Байдън се оттегля, ако лекарите преценят

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 136

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 288

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ