14 Юли 2024неделя15:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

55% от засятата пшеница е от чужди сортове

"Аглика", "Галетия" и "Енола" на Добруджанския земеделски институт са в сортовата листа на Турция

/ брой: 128

автор:Дана Русева

visibility 1314

55% от засятата пшеница в България е от чужди сортове, тенденцията за увеличаване на този дял продължава, алармира вчера директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков по време на традиционния ден на отворените врати. Същевременно 3 сорта на института - "Аглика", "Галетия" и "Енола", вече са в сортовата листа на Турция. Институтът има договор с три турски фирми. Ние продаваме семена на над 150 производители, които имат различно количество земя, обясни един от турските представители, който развива семепроизводство със сортове на института. Очаква се и сортът "Драгана" да влезе в листата на Турция. Тези сортове се харесвали в Турция заради тяхната студо- и сухоустойчивост. Интересът е огромен, защото в Турция се сее с качествено зърно, а то има и своята цена, обясни Киряков. Институтът пуска на пазара 4 нови сорта  пшеница и сорта пивоварен ечемик "Ахат".
Не ми разрешават да назнача 15 сезонни работници, оплака се директорът, като не уточни дали това ембарго идва от Селскостопанската академия, или от Министерството на земеделието и храните. Обяснили му обаче, че няма пари. "А жътвата започва, имаме над 10 000 дка земя, трябва да заготвяме посевен материал за над 15 сорта", каза той. "В института след всички съкращения има 237 души персонал. Но те са заети на терен, за да работят по селекцията. Не мога да взема хора от науката и да ги пратя да правят заготовки, да гледат стадото от племенни животни, да доят, да чистят или да ги кача на трактори и комбайни за жътвата. Има два варианта - или оставаме всичко на нивата, или правя нарушения и мога да бъда уволнен. Но не срещам никакво разбиране", оплака се Киряков.
Експертът обясни, че годината е необичайна за пшеницата - топла есен и хладна пролет. Проблемите дойдоха с ранната сеитба. Много зърнопроизводители засяха 10-15 дни по-рано и започнаха да торят през януари. Заради болестите сектуориза и жълта ръжда се е наложило третиране с препарати няколко пъти. "Годината предполага високи добиви, а в Добруджа - 650-700 кг от дка. Но това е под условие, зависи от времето и може за 1 час да падне на 70-80 кг", обясни той. Според производители себестойността на пшеницата е около 160 лв. за тон. Прогнозират цената на новата пшеница да тръгне под 300 лв. за тон.
Денят на отворените врати съвпадна с 65 години от създаването на научното звено и 75 години от полагане основите на земеделска наука в България.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ