05 Октомври 2024събота17:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Красимир Йорданов в Ямбол: Образованието е ключът към успеха и по-доброто бъдеще на България

автор:Дума

visibility 448

Среща за представяне на мерките на „БСП – Обединена левица“ за подобряване на образованието организираха кандидатите за народни представители за Ямболски избирателен район по повод Международния ден на учителя.

В дискусията взеха участие водачът на листата Красимир Йорданов, педагозите - Митка Иванова и Ивомира Кефалова, и уважаваният медик д-р Дончо Тенев. На срещата присъства и Мими Караколева, член на Националната оперативна комисия на „Изправи се.България“.

„Като много други системи в държавата и образованието ни е в криза и се нуждае от промяна, защото то е ключът към успеха и по-доброто бъдеще на България“, каза водачът на листата Красимир Йорданов и допълни, че ако искаме да имаме силна социална и икономически развита държава, в основата й са образованите и интелигентни хора и затова образованието е толкова важна сфера за „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

Втората в листата Митка Иванова, която е и дългогодишен преподавател по български език и литература, представи решенията на коалицията за промени в образованието. Тя акцентира на предлагания нов принцип на разпределяне на средствата в делегираните бюджети на училищата с включване на критерии, отчитащи и резултатите от образователния процес. Тя изтъкна, че бюджетното финансиране трябва да бъде само за държавни и общински училища и да не изтича в частните образователни институции.

От „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ настояват и за въвеждане на нови учебни планове, учебни програми и учебно съдържание, съобразено със съвременните изисквания и с възрастовите и психологически особености на учениците.

В 100-те решения за ускорено развитие на България отново е залегнала идеята за един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна и промяна на нормативната уредба за конкурсите за избор на учебници.

В знак на уважение към учителската професия, от „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ настояват тя да бъде утвърдена като регулирана професия, поставена под закрила на държавата, което включва и учителското възнаграждение да бъде над средната работна заплата за страната.

Сред предложенията в сферата на образованието са и увеличаване на еднократната помощ за учениците на 350 лв. и предоставянето й и за учениците от пети, шести и седми клас. Сега помощта е 300 лв. и се дава на ученици в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Планирано е и създаване на национална програма „Достъп до знание“ за осигуряване на лаптоп, интернет и компютърна периферия за всички ученици в неравностойно положение.

Мерките за подобряване на връзката между образованието и бизнеса са прилагане на национална карта „Образование-икономика“, изработена съвместно от държава, общини и бизнес и обвързване на училищната мрежа и училищното обучение с регионалните планове за развитие. Предвидено е и разширяване на дуалното обучение в системата на средното образование, в което се предвижда и практическо обучение чрез задължителни стажове.

Присъстващите споделиха своите виждания за проблемите в образованието, които се нуждаят от промяна и тревогата си, че политическата криза руши социалната структура на обществото и държавността.

"Единственият инструмент да се противопоставим на блокираните системи и да си спасим държавата, е да гласуваме с номер 28", призова водачът на листата Красимир Йорданов, изтъквайки, че „БСП – Обединена левица“ е истинската алтернатива на порочните десни управления.

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 1313

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 1086

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 1282

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 1272

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 1266

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 2562

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 3310

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 2568

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1338

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ