Мирослав Найденов:
Има колбаси със 70% соя, а другото не е месо
Предстои въвеждането на изисквания за съдържанието и качеството на месните продукти
/ брой: 141
Правени са изследвания и в момента има колбаси с до 70 процента соя, а останалите добавки са примерно кожички, пратове, мазнини и всъщност всичко, но не и месо. Това обяви вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по Нова телевизия. Съгласно Българския държавен стандарт в месните продукти не може да се слага соя повече от 3 процента, или пък някакви подобни заместители, каза още министърът. По неговите думи месните продукти също ще подлежат на проверки по отношение на качеството вероятно от средата на август.
Експерти подготвят нормативна база по отношение на месните продукти. Министърът обясни, че заповедта за тях ще бъде издадена в средата на юли и отново ще бъде даден едномесечен срок, за да могат производители и търговци да се съобразят с изискванията. Министърът обяви, че по отношение на качеството на хлебните продукти се водят разговори с Асоциацията на хлебопроизводителите, по отношение на сладкарската промишленост също.
Няма груби нарушения на забраната продукти, които съдържат растителни мазнини, да носят наименованието "млечен", съобщи вчера шефът на Дирекция "Държавен ветеринарномедицински контрол" в НВМС д-р Любомир Кулински, цитиран от Дарик. За един ден инспекторите са проверили 473 търговски обекта и 22 предприятия в цялата страна, установени са 2 нарушения. Санкцията за нарушение е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. И министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов извърши проверка за спазването на новата наредба в един от столичните магазини "Билла".
От края на миналата седмица млекопроизводителите вече не могат да слагат етикет "сирене", "кисело мляко" или "кашкавал" на продукти, които съдържат растителни мазнини. Продажбите на етикетирани стоки преди влизане в сила на забраната няма да се санкционират. Няма презапасяване в търговската мрежа, уточни д-р Любомир Кулински.