08 Ноември 2024петък23:12 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Неков инициира експертна среща в Брюксел за проблемите на Източнобалканската свиня

автор:Дума

visibility 4096

Източнобалканската свиня е аборигенна местна порода, която се отглежда при традиционни пасищни условия в горските райони на Източна България. Поради специфичната паша, срещаща се само в тази част на България, както и начина на отглеждане - на свободна паша, месото й е с наситен вкус и отлични качества. То е богато на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини и не съдържа медикаменти и добавени хормони. Свинята има и изключително полезно въздействие върху околната среда, тъй като естествено аерира и поддържа доброто състояние на горния почвен слой. Възстановяването на отглеждането на Източнобалканската свиня, която преди няколко десетилетия е наброявала над 55 000 животни, ще има положителен ефект върху околната среда и горските масиви в Източния Балкан и Странджа, където животното живее в естествената си среда поне от времето на Аристотел. За по-голямо производство и успешен износ в целия Европейски съюз са необходими още няколко стъпки, част от които предстои да бъдат обсъдени идната седмица на заседанието на Постоянния комитет по растенията, животните, храната и фуражите, секция "Здравето на животните и хуманното отношение към тях" в Главна дирекция " Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия. Това стана ясно на срещата, на която участваха представители на Главната дирекция, на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня и на българския клон на "Слоу Фуд". Срещата бе инициирана от евродепутата Момчил Неков. При успешна защита по европейските схеми за качество, месото, което се слави със своите уникални хранителни качества, ще си възвърне мястото на родната трапеза и ще може да стъпи на европейския пазар. "Защитата на уникалните български продукти и храни трябва да бъде национален приоритет. Те са част от националното културно и кулинарно наследство и идентичност и трябва да се гордеем с тях", заяви Неков след срещата. Месото от Източнобалканската свиня е важна и задължителна съставка в традиционната Смядовска луканка, произвеждана от векове в региона на Източния Балкан.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ