28 Септември 2024събота15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДУХОВЕН ПОДЕМ ПО ЧУДОМИРОВСКИ

/ брой: 70

автор:Панчо Панчев

visibility 527

Боя се от вероятността да стана неинтересен за читателите, като ги занимавам със свои лични, извлечени от житейската ми практика наблюдения, но нали такава е и рубриката ми: "От дума на дума, та в ДУМА". Което означава, че в своите всекидневни, делнични (може и празнични) срещи и разговори се опитвам да намеря значими не само за мен, а и за по-широк кръг от обществото ни теми.
Не е тайна, че съм автор освен на тази колонка, и на много други измишльотини, посветени през последните години главно на малчуганите, и заради книжките ми със стихотворения, приказки и стихотворни гатанки съм имал голям брой срещи със слушателчета (които още не могат да четат) и читателчета от училища и детски градини. А всичко това го споделям с вас, тъй като винаги при тези си срещи, освен че рецитирам на малчуганите свои весели куплети и ги "изпитвам" с гатанките, които им задавам, обикновено отделям и минута, в която да им досадя с по някой полезен съвет. И понеже те често също ми казват по някое свое стихотворение, похвалвам ги, поощрявам ги, но не пропускам да ги предпазя от грешните мисли (главно на майки и на баби), че непременно ще станат професионални поети, както и малко от рисуващите деца може би ще станат художници.
Едно е сигурно и по-важно - че всички те ще обичат за цял живот поезията и изобразителните изкуства, че ще бъдат приятели на доброто и красивото. А това, че някои са споходени от по-щедра дарба за писане или рисуване и не е изключена възможността да я развият в професия на писатели или художници, е друг въпрос.
Отново по телевизията (нали тя е основният ни прозорец към света около нас) попаднах на част от предаване, в което немалка група деца под ръководството на една кака прилежно се стараеха да стихоплетстват. Това трябва да беше "училищна лаборатория по поезия", защото каката предложи на участниците да се потят над темата "нашето училище". Дори им продиктува първия стих на бъдещото съчинение - нещо като "Обичам нашето скъпо училище". И заедно започнаха да търсят рима на "училище". Веднага дойде (на шега, разбира се) познатата дума "мъчилище", но тя бе справедливо отмината и се стигна до "жилище", а смисълът или безсмислието на "сътвореното" двустишие беше нещо такова: "Обичам нашето скъпо училище съвсем колкото моето жилище".
Преместих гледката на друг канал и не се домогнах до завършените детски "поетически вълнения" върху темата, излети в "художествено слово" от младите "творци". Скоро попаднах и на още едно телевизионно кощунство с поезията и с децата (впрочем телевизията не го е организирала, а само го отразяваше) - други "бъдещи яворовци" се стараеха да облекат в стихотворна форма оригинални готварски рецепти.
Лошото е, че не само деца, а и пораснали (може би не достатъчно, ако се съди по "творчеството" им) стихоплетци се изявяват в области като рекламата например. Още по-лошо е, че за съжаление ги четем не само в рекламата, но и предлагани като литература, а мнозина от авторите им доста отдавна са били деца! Прав ще се окаже великият ни тъжен хуморист Чудомир, който възкликва: "Какъв духовен подем! Писателите станаха повече от читателите, ловците - повече от зайците, а рибарите - повече от рибите!" И се питам, какво ги е прихванало днешните деца да стават поети, когато у нас вече няма хляб за горе-долу станалите. Поне към музиката да се насочват младите, та да ги изнасяме в чужбина. Права е бабата от едно мое стихотворение, която се мъчи да направи внучката си пианистка, а малката се дърпа и възразява: "Защо? Нали щом баба иска, тя нека става пианистка!"
Чудомировският "духовен подем" се изразява в по-честото споменаване напоследък и на думата читалище. Не че някой е отпуснал пари за скромните нужди на тези народни културни огнища - за купуване на книги например или за подновяване на напълно овехтелите костюми на хороиграчите, но възрожденският огън все пак мъждука. Обичам танцовата самодейност например, защото всеки, ако има два крака, може да се хване на хорото и да подскача, без да се опитва да играе Одета или Одилия в "Лебедово езеро" на Чайковски. Самодейност обаче в поезията и в литературата изобщо не е възможна, а азбуката знаем всички и пишем ли, пишем. Поне децата да опазим от тази поквара!

 

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 1598

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 1929

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 1739

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 1760

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 2149

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 1956

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 5859

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 4522

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 2450

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 2703

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ