30 Юни 2024неделя20:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев:

Ще продължим борбата болниците да не са търговски дружества

Крайно време е да дойде правителство, което да защитава интереса на хората в здравеопазването, а не частни интереси, заяви зам.-председателят на НС

/ брой: 120

автор:Юлия Кулинска

visibility 651

От БСП ще продължим да се борим болниците да не са търговски дружества, защото докато здравето е стока, ще имаме подобни казуси на частни интереси, които са в ущърб на обществения интерес. Това заяви зам.-председателят на НС от „БСП за България“ Драгомир Стойнев вчера по време на изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев по повод с жалби срещу Обществения съвет на Националната детска болница от екипа на частната болница „Мама и аз“.    
В изложението си Тончев посочи, че въобще не става дума за детска болница, а за една нова частна болница, която ще има педиатрично отделение с 40 легла от общо 413. по думите му още през 2022 г. проф. Сербезова е отказала да даде разрешение за строежа й с мотив, че София няма нужда от подобна болница.
Как така служебното правителство на ГЕРБ изведнъж решава, че може да има подобна частна болница, попита Стойнев. По думите му е добре, че това решение е било оттеглено, но отговорност трябва да бъде потърсена. „Подобно решение за същата болница се взе и в Стара Загора и от ГЕРБ много добре знаят за какво става дума. Това означава гибел на държавните болници“, категоричен е Стойнев.   
Според БСП държавните и общинските болници не трябва да бъдат търговски дружества, като се ползват изцяло от ресурса на Здравната каса, а частните болници да се финансират от собствени здравни фондове.
„В момента частните лечебни заведения оголват държавните от специалисти и вземат най-атрактивните клинични пътеки. И хората излизат от частните болници недоизлекувани. Това е политика, която ГЕРБ защитава от години“, възмути се Стойнев.  
„Крайно време е да дойде правителство, което да мисли за интереса на хората в сферата на здравеопазването. И там не трябва да се търси печалба. Ние ще се борим за това докрай, защото в момента подобни частни интереси застрашават националната ни сигурност“, заключи народният представител от БСП.
Изслушването на Тончев беше неглижирано от голяма част от депутатите. Шефът на ДАНС трябваше да отговори за проверката, която ведомството която извършва на членове на Обществения съвет към Министерство на здравеопазването за изграждане на Национална детска болница. От ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание и даже мнозина от депутатите им бяха извън залата.
От думите на Тончев стана ясно, че ДАНС работи в рамките на възложеното й от Софийска градска прокуратура. Самата прокурорска проверка е образувана по сигнал на "Търговска лига", която ще изгражда мастната детска болница. Сигналът е получен в агенцията през втората половина на май месец и е срещу членове на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1609

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1354

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1990

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1695

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1460

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1275

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1551

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1606

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1538

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1417

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ