07 Октомври 2024понеделник00:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Забранено е използването на мобилни телефони по време на шофиране, включително когато сме на светофар, заяви комисар Мария Ботева.

"Пътна полиция" с акция за предпазни колани, каски и детски столчета

КАТ увеличава броя на камерите. Движението с по-висока скорост води до съответното извършване на неправилни маневри и това само по себе си води до катастрофи, посочи комисар Мария Ботева. Заместник-началникът на "Пътна полиция" призова още коланите в автомобилите да се поставят както в населено, така и извън населено място.

автор:Дума

visibility 313

"От понеделник до неделя екипите на "Пътна полиция" ще следят дали водачите и пътниците в автомобилите са с поставени обезопасителни колани, в това число дали децата се превозват правилно от техните родители. Ще се следи и за използване на защитни каски по отношение на всички онези пътни превозни средства и моторни превозни средства, които изискват да се използват такива защитни каски", каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ комисар Мария Ботева, заместник-началник на "Пътна полиция".

По думите ѝ тази акция е включена, тъй като България е пълноправен член на Европейската мрежа на пътната полиция ROADPOL.

Заместник-началникът на "Пътна полиция" призова още коланите в автомобилите да се поставят както в населено, така и извън населено място.

Комисар Ботева подчерта, че от ROADPOL поставят акцент върху разсейването на водачите.

Разсейването на водачите е голям проблем. Затова септември и октомври Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция" акцентира и върху това, отбеляза тя. „Забранено е използването на мобилни телефони по време на шофиране, включително когато сме на светофар. Нашите наблюдения са, че все повече хора шофират и пишат на смартфони, което е адски рисково“, подчерта комисар Мария Ботева.

Тя посочи още, че електрическите тротинетките не трябва да развиват повече от 20-25 км/ч. и не трябва да се движат по пътища, в които максималната разрешена скорост е 50 км.

"Законодателят е предвидил и една допълнителна защита, която към настоящия момент все още не е направена и не е включена в закона по отношение на велосипедите, например, макар че и с тях се развиват много високи скорости. Но обърнете внимание за индивидуалните електрически превозни средства това нещо го има като задължение - да се използва защитна каска за лица до 18 години. И не е случайно. А от друга страна, обръщам внимание, че няма значение на каква възраст си, когато не познаваш закона, когато не познаваш собствените умения, подценяваш или надценяваш ги по отношение на превозното средство и това води до ситуации, които невинаги са с добър изход", каза още комисар Мария Ботева.

„Мярката за конфискуване на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори дава резултат. Техническите средства, с които се установява дали има наличие на наркотични вещества или алкохол в кръвта, са изключително качествени и е въпрос на законодателство по отношение на толерантността“, заяви комисар Мария Ботева.

Тя отбеляза, че се увеличава броят на техническите средства, с които се установяват нарушенията на пътя. Може да се отчетат още и положителни резултати по отношение намаляване броя на загиналите на пътя. Голяма част от автомобилите се произвеждат с много защити, но все още се използват и превозни средства, които нямат достатъчно добри защити.

"Движението с по-висока скорост води до съответното извършване на неправилни маневри и това само по себе си води до катастрофи," посочи Мария Ботева.

Няма материално стимулиране на служителите на полицията. Всички глоби, които се събрат, попадат във фонда за безопасност на движението и там процедурите са по Закона за обществените поръчки.

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 2760

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 2121

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 2606

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 2575

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 2615

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 4373

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 5494

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 4375

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 2687

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ