Здраве
Храните, които ни оставят гладни
/ брой: 21
Вредни храни няма - просто всичко трябва да е с мярка. И все пак, добре знаем, че има храни, които не ни засищат. Наричаме ги "Лапнеш нещо - няма нищо". Човек яде, яде, а все не усеща ситост. "Празни калории" - висока числена стойност, но хранителната им стойност е ниска. В класацията на WebMD първото място заемат
кроасаните
"Да, но французите..." Французите са друга работа - те се тъпчат с кроасани, но са със стройни тела. Истината е, че съблазнителните лъскави кроасани дават повече калории, отколкото чувство за ситост. Затова от WebMD препоръчват като здрава закуска бъркано яйце и препечена филийка пълнозърнест хляб.
Друга храна, която може да ни остави гладни е
нискомасленото кисело мляко
Колкото по-дълго човек дъвче храната, толкова повече тя го удовлетворява. По този критерий киселото мляко получава ниска оценка. А версията с ниско съдържание на мазнини често има "задкулисен" елемент - подсладителите. Затова специалистите по хранене препоръчват да се консумира пълномаслено кисело мляко с плодове и ядки.
Кексчетата
които и в България вече по модерному се наричат... мъфини. Та, мъфините са пълни с рафинирано бяло брашно, захар и мазнини - перфектен начин човек да се натъпче с калории, без да задоволи глада си.
Белият ориз
може да скрои лош номер на кръвната захар, без да ви засити. Затова специалистите по хранене препоръчват ориз басмати или кафяв ориз.
Яйчените белтъци
Ако се откажете от жълтъка, за да загубите калории, няма да се почувствате сити, предупреждават от WebMD и обясняват, че именно жълтъкът е "пълен протеин" на природата благодарение на аминокиселините, които тялото използва за изграждане на клетки. А и последните проучвания показват, че количеството на наситени мазнини и холестерол в цяло яйце не вредят на здравето.
В плодовия сок
няма нито една фибра от плодовете, от които е дошъл. Само една от ползите от растителните фибри - помагат за работата на червата (като средство срещу запека). Да не говорим и като начин за предпазване от диабет и сърдечни заболявания. Затова ябълките и гроздето например ни карат да се почувстваме сити, за разлика от сока им.
Не на последно място са
пържените картофки
Те имат повече мазнини и сол от варените или печените. И тук да припомним нещо, което преди време българска ендокриноложка каза пред ДУМА: един суров 75-грамов картоф има 55 калории за сметка само на глюкозата в нишестето. Когато се изпържи, от 75 г става 35 г, а калориите стават 90, като се направи на чипс - 25 г и 145 калории. С 25 г чипс усещате стомаха си празен, а калориите са 3 пъти повече.