10 Октомври 2024четвъртък00:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Портрет

Мариана Бояджиева:

Най-голямата ми радост е да помагам на хората

"БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" връща лявото към корените му, към истинските социални ценности, заявява водачът на листата в 4-ти МИР - Велико Търново

/ брой: 192

автор:Юлия Кулинска

visibility 1225

Има хора, които с присъствието си озаряват всичко наоколо. Хора, от които можеш да научиш много, хора, с които всеки разговор е удоволствие, хора, които заразяват с позитивно отношение и топла усмивка. Убедена съм, че мнозина, които познават Мариана Бояджиева, ще възкликнат:"Ама това е написано за нашата Мариана!" Левите хора, а и жителите на старопрестолния Търновград са удовлетворени, че тя е водачът на листата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" и ще ги представлява в 51-вото НС като депутат. Приятелите на Мариана се шегуват, че тя напълно отговаря на добре познатата закачка - местен, свестен и известен.

Нещата от живота
 
Мариана Бояджиева е родена в  Дряново. Детството й преминава в град Дебелец, който е на един хвърлей място до Велико Търново. "Родителите ми бяха много трудолюбиви, скромни и честни хора. Винаги са ме поощрявали да уча и да бъде отговорна. Летата прекарвах при бабите и дядовците си в Еленския балкан. Беше незабравимо детство. И досега поддържаме наследствената ни къща на 113 години сред красивата природа в този край“, споделя Бояджиева.
Тя завършва с отличие първия 4-годишен випуск на Математическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново. "Имах щастието да се срещна с прекрасни учители, които освен любовта към знанието, ме научиха да бъда добър човек и да помагам на другите. След години станах  председател на училищното настоятелство на гимназията и продължих да помагам за по-нататъшното развитие на любимото си училище", разказва Мариана.  
"Историята, българският език и литературата бяха любимите ми предмети. Затова за мен беше естествено да кандидатствам специалност "История" във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Мои преподаватели бяха известни и уважавани професори и доценти. Завърших като първенец на випуска си. Това беше правилният избор за мен, защото историята ми даде не само много знания за България и света, но и много поуки. Тя дарява широта на знанията и ме научи да помня корените си и да отстоявам българщината. Следвала съм това и в работата ми в училище, и на всички позиции, които съм заемала през годините“, подчертава Бояджиева.

Велико Търново - любим град

Тя говори с трепет за Велико Търново. За нея това не е просто любим град, но историческата и духовната столица на България, за която всички граждани трябва да носят отговорност.
„Когато бях зам. областен управител от 2005 до 2009 г. активно участвах в движението „Съхрани българското” под патронажа на президента Георги Първанов. Заедно с археолозите и много млади хора от Велико Търново и цялата страна подновихме археологическите проучвания на хълма Трапезица. Когато Стефан Данаилов беше министър на културата, ежегодно държавата предоставяше по 1 млн. лева за Трапезица“, припомня си Бояджиева.
Тя не е забравила прекрасните си години като учител и като комсомолски деятел. След 1989 г. работи в частна фирма и като организационен работник в Областния съвет на БСП във Велико Търново. При правителството на Сергей Станишев става зам.-областен управител с ресор "Образование и култура". От 2013 до 2017 г. е народен представител като активно участва в работата на комисиите по образование и наука и на културата и медиите. Дълги години Бояджиева е била общински съветник във великотърновския общински съвет, ръководител на групата на БСП и председател на Комисията по образование.
„През всички години работата ми е изисквала да общувам с много хора. Това не само ме е обогатявало като личност, но ми е давало много идеи. Винаги съм се отнасяла с уважение към професионалните общности, вслушвала съм се в техните мнения, отчитала съм тяхната критика“, пояснява Бояджиева.

Семейството и любимите внуци

Но най-голямата крепост за нея през годините е семейството. Във всички трудни моменти близките са я подкрепяли безрезервно, а хубавите са преживявали заедно със съпруга и дъщеря си Светлана.
„Внучетата ми са огромна радост. Правят ме много щастлива. Виждаме ги постоянно, защото дъщеря ни и зет ни живеят и работят във Велико Търново. Със съпруга ми се стараем да им помагаме. Както много български семейства, ние спазваме българските традиции. На всички празници, а и не само, сме с децата, внуците и сватовете. Приготвяме традиционните ястия и преживяваме заедно много приятни моменти“, връща се във времето Бояджиева.
Нейното призвание и най-голяма радост е да помага на хората. Вероятно тя е единственият политик, който като действащ депутат денонощно вдига телефона си дори на непознати номера. Няма и човек в региона, който да посочи пример, в който Бояджиева е отказала разговор и среща. Правила го е като депутат, като заместник-областен управител, като лидер на БСП във Велико Търново, прави го и сега.

Политиката и БСП

Още в младежките си години избрах БСП. Това е моят осъзнат избор заради идеите и каузите, които отстоява нашата партия. Заради борбата за справедливост и равенство. Велико Търново, градът в който живея и работя, е наричан люлка на социалистическото движение в България заради Първата социалистическа сбирка в далечната 1891 година в лозето на Габровски. Реших да се кандидатирам отново за народен представител след номинациите на основните партийни организации, от общинските конференции и Областния съвет. Разбирам, че това е огромна отговорност. По време на кампанията се срещаме с много хора, искаме да се представим достойно, да стабилизираме и разширим позициите си във Велико Търново“, пояснява Бояджиева.
Тя е категорична, че "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" със своите 100 решения за ускорено развитие на страната не само посочва проблемите, но и предлага решения. Според Бояджиева коалицията връща лявото към корените му, към истинските социални ценности – справедливостта и равенството. Дава алтернатива на безпътицата, пред която е поставена страната от дяснолибералните правителства от последните години.
„Искаме да осигурим равен достъп до образование и здравеопазване, към повишаване на доходите, покачване на обезщетенията за безработица, адекватно и справедливо осъвременяване на пенсиите. В нашата област имаме сериозни проблеми в редица населени места, които страдат от безводие. Държавата трябва да се ангажира с решаването на този въпрос. Състоянието на пътищата, довършването на автомагистрала „Хемус” продължават да са актуални за региона. Призовавам избирателите да гласуват за листата на лявото обединение, защото в нея има хора с опит, доказани професионалисти в своята сфера и много млади лица. Всички сме амбицирани да стигнем в кампанията до максимален брой от нашите избиратели и да представим нашата програма. Искаме да чуем техните въпроси и предложения. Разчитаме на всички, които милеят за лявата кауза и за България", казва Бояджиева.
"Най-много ме тревожат липсата на справедливост, неравенствата в обществото, случаите на корупция. Хората са разтревожени и обезверени и затова не гласуват. Убеждавам съгражданите си, че само с активен вот можем да променим това", категорична е Бояджиева.

Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 192

Протестиращи в Тирана искат служебен кабинет

автор:Дума

visibility 750

/ брой: 192

Влизаме в сухопътен Шенген?

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 192

Палестина преговаря за двамата ни заложници

автор:Юри Михалков

visibility 764

/ брой: 192

Реалност или химера

автор:Евгени Гаврилов

visibility 846

/ брой: 192

Бедните плащат повече за въглеродни емисии

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 192

Най-голямата ми радост е да помагам на хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 787

/ брой: 192

БЪЛГАРИЯ или Пеевски?

visibility 806

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ