09 Септември 2024понеделник20:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП обедини лявото

Лявата коалиция не е просто сбор от партии и проценти, а сбор от идеи, заяви Атанас Зафиров

/ брой: 171

автор:Юлия Кулинска

visibility 832

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха в коалиция "БСП-Обединена левица", с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.
Лидерите на формациите дойдоха заедно на събитието, което се проведе в НДК. Те бяха посрещнати от младежи, които носеха огромен транспарант с надпис "БСП - Обединена левица".
Няма как да има силна и стабилна държава без силно ляво обединение, заяви лидерът на МО в БСП Габриел Вълков, който откри срещата и беше неин модератор. Във времена на разделение лявото се събира, за да сложи точка на политическото разделение, подчерта той.
“В навечерието на българското Съединение има особена символика и заряд в това, че правим съединението на българската левица. Извървяхме дълъг и труден път, въпреки различията през годините ние тук сме съмишленици, и винаги сме се стремили към този момент. В политиката няма място за Аз, а за Ние", заяви и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.
"И днес показваме, че можем това Ние да го превърнем в мотив на промяната. И съм щастлив, че тази заедност от Бузлуджа доведе до днес и подписването на това споразумение. То не просто ще гарантира участието ни в изборите и добър резултат, но е и заявка за спечелването на тези избори, защото искаме да дадем на българите алтернатива", подчерта Зафиров. Той определи създаването на коалицията като исторически момент, защото тя е не просто сбор от партии и проценти, а сбор от идеи.
"Ще ни пречат и саботират, но не се плашим лесно. Ще бъде трудно, но няма да успеят. Заради две причини  - първо, защото много ни подценяват.  И второ, защото наш съюзник тук са българските граждани, които искат реална алтернатива", категоричен е Зафиров.
"Обединението стъпва на ценности и виждания за развитие на страната, а не на желанието за постове. Всеки в този процес на обединение е загърбил егото си. „БСП – Обединена левица“ ще търси подкрепата на всеки българин, който иска да живее в по-справедливо общество, в държава, която работи за гражданите си, в страна, в която всеки има право на бъдеще”, подчерта Атанас Зафиров, който първи подписа коалиционното споразумение.
Под него положиха подписите си Петър Първанов от АБВ, Александър Томов от "Българска социалдемокрация – Евролевица", Лилия Чорбанова от "Движение 21", Велизар Енчев от „Движение за радикална промяна Българската пролет“, Цветан Миньовски от Движението за социален хуманизъм, Тома Томов от партия „Европейска сигурност и интеграция“. То беше подкрепено и от Мая Манолова от „Изправи се, България“, Александър Паунов от Комунистическата партия на България, Симеон Славчев от МИР, Емил Георгиев от ПК „Екогласност“, Стефан Начев от ПК „Тракия“, Елена Нонева от ПД „Социалдемократи“, Александър Богданов от "Подем" и Васил Точков от "Съюз за отечеството".
Атанас Зафиров обяви, че предстоят преговори и с други партии, които са изявили желание да се включат в лявата коалиция.
Петър Първанов, представител на „Алтернатива за българско възраждане“, посочи, че пътят на обединението на левицата ще бъде дълъг. „Това е най-лесната крачка, най-трудната ще е да останем заедно. Трябва да отстояваме България“, категоричен е той.
Александър Томов, лидер на „Българска социалдемокрация – Евролевица“, отбеляза, че съществуват всякакви партии, но такава, която да предложи алтернативна лява европейска идея, няма. „Борисов ни прати на всички последни места в Европа, ГЕРБ направи така, че за нас да се говори с презрение“, каза той.
„Обединени сме, в това няма никакво съмнение. БСП и лявата обединена левица трябва да бъде истински лява", подчерта Велизар Енчев, лидер на „Движение за радикална промяна - Българската пролет“. Той е категоричен, че трябва да има минимални данъци за бедните и данъчно облагане на богатите по скандинавски модел.
"Събираме се, но си даваме сметка, че връщането на доверието няма да стане автоматично. А ще се случи тогава, когато успеем да вкараме дневния ред на хората в институциите и се върне нормалността в политическия живот", заяви Мая Манолова. "Трябва да предложим Пакт за ненападение и национално съгласие по няколко важни за гражданите теми. Една от тях трябва да е социалната поносимост на живот и да се търсят гаранции, че България няма да се движи на две скорости. Трябва да поставим важните теми и да търсим съгласие с останалите политически сили. Време е за диалог", призова Манолова.
Тома Томов зададе целта на лявото обединение - поне 30 мандата.
Процесът за създаване на лявата коалиция започна веднага след оставката на Корнелия Нинова и след като временното ръководство пое БСП. В последните седмици 10 работни групи изготвиха предизборната платформа.


Кристиан Вигенин:

Младите хора ще бъдат лицето на обединението

Лявото обединение стъпва на здрава почва, за да даде на България стабилност и перспектива, а на хората държава, която се грижи за тях и с достойнство стои в международната политика, заяви зам.-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин в радиоинтервю. По думите му страницата на противопоставянето в лявото политическо пространство е затворена, а новото ръководство на БСП полага усилия да обедини и вътрешно партията, които вече дават резултат. Той е убеден, че за старта на предизборната кампания коалиция „БСП – Обединена левица" ще стои солидно и ще се бори за силно представяне на вота.
„Всички леви партии имат способни млади експерти, които ме впечатлиха по време на работата ни по предизборната платформа на коалицията. Това са хора, които не сме виждали по медиите и са по-малко популярни от някои други политици, но аз вярвам, че именно те ще бъдат лицето на коалицията както в следващия парламент, така и занапред“, коментира социалистът.
„Няма да видите от нас отстъпление от борбата с модела „ГЕРБ“. Той е този, който спъва развитието на България и е превърнал корупцията в държавна политика. Ние не сме съгласни с това и то ще бъде променено“, категоричен е Вигенин.

Всеки четвърти българин живее на студено

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 171

Сметките за ток стават електронни

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 171

С 1,97 млрд. лв. повече са събраните данъци

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 171

Пети сме в ЕС по качествени плажове

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 171

Мицотакис обеща по-социални политики

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 171

Хиляди на протест срещу политиката на Макрон

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 171

Възможен е нов атентат в Словакия

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 171

Накратко

автор:Дума

visibility 1432

/ брой: 171

В дълг пред Девети септември

автор:Боян Бойчев

visibility 659

/ брой: 171

Вози се на кола

автор:Барбара Пейчинова

visibility 986

/ брой: 171

Ядреният терорист НАТО

автор:Юри Михалков

visibility 684

/ брой: 171

БСП обедини лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 734

/ брой: 171

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ