Здраве
Трудните битки с ГЕРБ
Или как да овладеем стомашните киселини
/ брой: 232
С наближаването на коледните и новогодишни празници няма как да не помислим за последиците от обилното хранене и малко по-интензивната консумация на алкохол. Да, в пандемия сме, ограничени сме от противоепидемични мерки, може би мнозина ще предпочетат да стеснят кръга на гостите си, но и много е вероятно трапезите да не са много бедни. Най-честото оплакване след подобни празници са... киселините в стомаха. Медиците ги наричат гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). От публикация в MEDINFO става ясно, че ГЕРБ е "най-честото заболяване на хранопровода, като засяга всички възрасти, двата пола поравно. 20 до 40% от възрастното население съобщава за "парене" зад гръдната кост, но само в 2% се установяват обективни данни за рефлукс - езофагит".
Причините за ГЕРБ са многобройни. Основната предпоставка е рефлуксът (връщането) на стомашен сок към хранопровода. При нормални условия той се предотвратява от гастроезофагеалната връзка - на долния край на хранопровода има пръстен от мускули, наречен долен езофагеален сфинктер. Нормално сфинктерът се затваря веднага след преглъщане на храната, за да предотврати връщането на богатите на киселина стомашни сокове към хранопровода. ГЕРБ се появява, когато сфинктерът не работи правилно, обясняват специалистите от отделението по гастроентерология на "Пирогов". От там уточняват, че ГЕРБ се лекува в три последователни стъпки: промяна в стила на живот (в много случаи с промяна в хранителния режим, приемане на антиацидни препарати, както и намаляване на цигари и алкохол и отслабване), терапия с лекарства и, ако всичко това не помогне - операция. При третата стъпка също има алтернативи - различни видове операции, които пациентът трябва да обсъди със своя хирург.
В навечерието на празниците обаче няма да говорим за операция, а по-скоро как сами да си помогнем да не ангажираме по празниците медиците си (освен, ако не искаме просто да им кажем: "Честит празник!").
Както споменахме, всеки може да развие киселини, но определени фактори на начина на живот влияят върху работата на сфинктера, както и върху количеството киселина, произведена от стомаха. Хората с наднормено тегло, тези, които ядат големи количества храна, носят плътно прилепнали дрехи или пушат, са по-склонни да развият стомашни киселини, предупреждават експертите от WebMD. Те препоръчват да се започне с намаляване на порциите, а вечерята да бъде поне 3 до 4 часа преди лягане, тъй като наличието на храна в стомаха, когато лежите, може да влоши симптомите на киселинен рефлукс.
Стойте далеч от храната, която може да ви създаде проблеми, и
избягвайте шоколад, домати
мента, лук, чесън, мазни храни, боб, цитруси, включително портокали и грейпфрут, сушени плодове, както и кисели храни. Истинско минно поле е сутрешната закуска с бекон, колбаси, палачинки, понички и пр. Ако откриете, че пикантните храни са отключващ фактор, опитайте по-меки версии.
Но има храни, които могат да облекчат симптомите на ГЕРБ. Овесената каша е добро начало на деня. Пилешките гърди, които са доста лесни за смилане, разбира се, без кожата се препоръчват за обяд. Кафявият ориз е добра гарнитура - сложен въглехидрат, което означава, че отнема повече време за смилане от обикновените въглехидрати като бял ориз например. Освен консумация на картофи, от WebMD препоръчват и други кореноплодни: моркови, ряпа, пащърнак, леки зеленчуци като маруля и целина, които са нискокалорични, но и лесни за смилане. С ниско съдържание на киселина е и копърът.
Добър десерт е динята - плод с ниско съдържание на киселини. Може да се замени с пъпеш. В наши дни тези плодове се намират и през декември.
Докато сладките напитки, алкохолът и киселите сокове могат да раздразнят стомаха, а газираните да влошат съвсем нещата, водата няма да ви създаде проблем.
Джинджифилът може да помогне за успокояване на разстроен стомах.
Да ограничим мазнините, които влошават признаците на ГЕРБ, не означава да се лишим напълно от мазнини, защото те са необходими за правилното функциониране на тялото. Зехтинът е добра мазнина за тялото, но не е подходящ за термична обработка. За храната, която се готви, е добре да се ползва слънчогледово олио.
Копърът е с ниско съдържание на киселина, което може да помогне за успокояване на разстроен стомах. В българската народна медицина копърът се ползва и като диуретично средство, а и да не забравяме, че предците ни са ползвали отварата от копър при колики при бебетата, както и при метеоризъм при възрастни.