06 Август 2024вторник01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой ще спаси децата ни "от лукавого"!

Докато Църквата търси нов патриарх, секти обсебват съзнанието на малчуганите

/ брой: 1

автор:Георги Аргиров

visibility 7271

Последните седмици преди края на 2012-а бяха белязани от много събития, повече трагични и по-малко радостни. Негово светейшество патриарх Максим отиде в един по-добър свят. Цяла България го изпрати и както винаги хората осъзнаха какво са имали, едва когато го изгубиха. За добро или лошо Максим бе начело на Българската православна църква от 1971 г., а целият му живот бе минал в лоното на християнската религия. След промените от 1989 година въпреки опитите за разкол и разцепление, Максим устоя на не една и две бури. След неговата смърт, както повеляват каноните и уставът на БПЦ, митрополитите се заеха да избират временен ръководител на Църквата, който да направи необходимото за избирането на наследник на дядо Максим. И още не могат да се разберат кого да предложат за водач на Българската православна църква. За разлика от Патриарха българският народ не успя да се пребори в мътните води, наречени преход от един строй към друг.
Дали заради налаганото пренебрежение към Българската православна църква отпреди 1989 г., дали заради налагания църковен разкол от сини политици след това, дали заради немотията и борбата за насъщния, но малко по малко се стопиха моралните ценности, на които би трябвало да се учат децата. Българчетата от първите години на прехода, децата на демокрацията, пораснаха с други нрави, ценности и идоли. Изтерзаните родители се бореха за насъщния, забравяйки, че са родители; учителите изнемогваха и гледаха да останат на работа, защото друга едва ли могат да намерят; децата -

оставени на самотек

Резултатът - отричане авторитета на учителя и училището като институция; отдалечаване в общуването между родители и деца; навлизането на нови "религиозни течения", естествено под формата на идеи за по-добро бъдеще на децата и на обществото изобщо. И още по-лошо - тон за такива "течения" (някои ги наричат секти, други окултни науки) дават дори немалко учители.
И какво следва от това? Нещастни случаи като този на Марио Нушков, младеж на 24 години, учил в Езиковата гимназия "Академик Сергей Корольов", където преподавател му е бил учителят по философия Росен Ангелов. Преди седмици младият мъж бе намерен мъртъв край благоевградското село Бистрица. Според официалната версия Марио се е самоубил, но следствието по делото продължава. Ще се търсят доказателства в подкрепа на тезата за "подстрекаване" към самоубийство. Защо? Ето един възможен отговор - увлечението на Марио към "философията", която изповядвал Росен Ангелов чрез неговата фондация "Мечта" - култа към Анастасия.
Психолози, експерти и представители на институциите направиха в Благоевград дискусия на тема "Пътят на опасните учения до децата и младежите". Форумът бе организиран от младежи, приятели и близки на починалия, съвместно с община Благоегвград и областната администрация. Приятелите на Марио Нушков споделиха, че той е бил вдъхновен от идеите в книгите за Анастасия на руския автор Владимир Мегре. С тях момчето се запознава още в IХ клас

чрез своя преподавател в езиковата гимназия

в Благоевград Росен Ангелов. Според експерти учението за Анастасия е изключително опасно за децата в училище. Дори тези книги и това учение са забранени в Русия като особено опасни за подрастващите.
"Страшно е тези учения да бъдат предлагани на деца, които не могат да преценят кое е реално и кое не. Книгите не би трябвало да се разглеждат в училище", настоява Станислава Кьосева от Центъра за проучване на нови религиозни движения. "Най-малко в една възраст между 16 и 20 години, без да влизам в дълбоки психоаналитични анализи, това е не само вредно, това е равносилно на престъпление", категоричен е психоаналитикът д-р Огнян Динов.
От Центъра за проучване на нови религиозни движения обобщиха, че често родителите на деца, попаднали в секти, съмнителни организации и окултни движения, се страхуват да подадат сигнал до институциите и да потърсят помощ. Какво показва това? Липсва вяра в собствените им сили като родители или не искат публично да признаят, че не са усетили кога децата им са "кривнали от правия път". Как в такъв случай семейството да бъде за пример на своите наследници? Кой ще обясни кое е лошо и кое добро на децата? И как и къде малките ще се научат на ред, дисциплина, уважение? Как ще разберат кое е редно и кое не? Ако не е семейството, остава училището - а когато и в него безпрепятствено проникват секти, тогава? Би трябвало своята

роля на духовен наставник

да поеме църквата, но тя твърде слабо се интересува от душите на българите. Често казват - как тя би могла да заеме място в живота на едно дете, ако домът и училището не го научат да я почита? Слаб аргумент - как същите тези секти и "нестандартни" вероучения обсебват ума и сърцето на същите тези деца? Само с агресия ли?
 В последните над 20 години мнозина станаха учители не по призвание, не по любов към професията, а защото не могат да бъдат други. Обществото и държавата допуснаха в българското образование да попаднат не народни будители, а хора, чиито мисли са само за собственото им оцеляване! Пък и нефелното управление докара системата дотам, че учителите се молят на родители и деца да се запишат точно в това училище, за да могат да го запазят - него и съответно щатовете. А кой, какво и как преподава не е толкова важно! Затова в елитни и нетолкова елитни школа започват да преподават учители с "нестандартни" методи на работа. Дори е модерно. Методи, които да впечатляват непорасналите психически деца. За сведение - всички ученици на Ангелов хвалят начина му на преподаване. Но прилагайки нестандартни идеи, той обработва психиката на децата! Защото дори и поотраснали, учениците на 15-16 години едва ли осъзнават житейските уроци, които се учат цял живот. Ако се говори за реформиране на системата на преподаване и навлизане на нови идеи и технологии, това трябва да става чрез определена държавна политика! Защото въпреки всички опити за образователни реформи през тези 23 години, системата на българското образование се срива все повече.
Един прост пример. На конференцията, организирана в Благоевград, съученици на Марио и родители се питаха защо РИО-Благоевград и в частност директорката на езиковата гимназия Тина Попова са допуснали Ангелов толкова години да преподава с неговите "нестандартни" методи в гимназията, без да се поинтересуват какво всъщност натрапва той на учениците?
Въпреки че са били поканени, на дебата не присъстваха нито директорката на езиковата гимназия Тина Попова, нито преподавателят Росен Ангелов. Директорът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов опита да се защити, като заяви, че в инспектората няма постъпила официална жалба за начина на преподаване на учителя Ангелов. А нима просветният инспекторат

няма задължението да контролира

какво се случва в училищата и без "подадена жалба"? Стана ясно, че учителят е в неплатен отпуск до изясняване на конкретния случай. Освен това г-н Ангелов е пробутвал и продавал книги на руския автор на сектантска литература в пълно противоречие на разпоредбите, които забраняват в училище да се употребяват каквито и да било учебници и помагала извън утвърдените от МОМН. Ангелов бил казвал, че такава книга ще помогне на ученика в часовете по философия. Писмен сигнал за тази дейност няма, но много ученици публично обявиха, че Ангелов е продавал книги за учението на Анастасия. Майка на бивша ученичка в ЕГ дори потвърди, че е дала 6 или 8 лв. преди години за тази книга, но след като я прочела, е забранила на дъщеря си дори да я поглежда. Това дали е достатъчно, за да се вземе решение за бъдещето на Ангелов?
Областният управител на Благоевград се ангажира да свика съвместна среща с началника на РИО-Благоевград, Ивайло Златанов, директора на училището Тина Попова и началника на отдел "Образование" в община Благоевград, за да обсъдят дали Росен Ангелов трябва да остане да преподава в гимназията. Като че това не е пределно ясно. Костадин Хаджигаев обаче се запали по идеята да се сформира Областен съвет, който да помага за по-добрата работа с младите, този съвет да бъде нещо като помощен орган на губернатора на Пиринско.
Ще си позволя да дам на г-н Хаджигаев едно предложение. По същото време, в което се проведе дискусията за религиозните течения, в една от залите на общината млади хора с различна политическа обвързаност, а и неангажирани с политика, говориха за сформирането на Младежки консултативен съвет, който да бъде в помощ на кмета на общината. Подобен съвет вече работи в Перник, където кмет е червената Росица Янакиева, и в Стара Загора, където на поста градоначалник е младият представител на ГЕРБ Живко Димитров.
Кметът д-р Атанас Камбитов и областният управител Костадин Хаджигаев могат да почерпят опит от своите колеги. В противен случай не ни остава нищо друго, освен да се молим на Бога да спаси българското училище и българските деца "от лукавого".

Започват засилени проверки за скорост по пътищата

автор:Дума

visibility 180

Полиция и доброволци издирват 73-годишна жена от Иваново

автор:Дума

visibility 171

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 418

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 391

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 361

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 362

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ